Wanneer uw klant gaat scheiden, doet u er goed aan om de belangen van uw klant en zijn of haar aanstaande ex goed in de gaten te houden en alle afspraken vast te leggen. Mag u nog wel de aangifte indienen voor de ex? Wat gebeurt er met de aftrekposten in het scheidingsjaar? De adviseur in de onderstaande zaak kwam met de schrik vrij. Met de ex van zijn klant liep het fiscaal gezien minder goed af. Wat is er aan de hand?Een DGA en zijn partner gaan scheiden in 2010. De adviseur dient – net als de jaren daarvoor – de aangifte inkomstenbelasting voor beiden in. In deze aangifte wordt de hypotheekrente-aftrek volledig aan de DGA toegerekend. Nadat de aanslagen zijn vastgesteld, blijkt de ex spijt te hebben van de aangifte. Zij had recht op de helft van de hypotheekrente-aftrek en wil deze alsnog in haar aangifte verwerken. Om de onderlinge verdeling van aftrekposten te wijzigen is echter toestemming van beide partners nodig.
U raadt het al: de DGA gaat niet akkoord. Bij de rechter brengt de ex een aantal stellingen in het geweer:
- de adviseur had haar aangifte niet in mogen dienen;
- zij is niet akkoord gegaan met de verdeling in de aangifte;
- zij heeft op grond van het convenant recht op de helft van de aftrekpost en
- de inspecteur heeft het vertrouwen opgewekt dat ze alsnog de helft van de aftrekpost kan claimen.
Op alle fronten ongelijk
Bij de rechter krijgt ze op alle fronten ongelijk. De adviseur diende al jaren haar aangifte in waarbij de contacten via de DGA liepen. Zij kan niet laten zien dat ze de volmacht ingetrokken heeft, noch dat zij zelf een aangifte over dat jaar heeft ingediend of bezwaar heeft gemaakt tegen de verdeling. Ook kan ze niet laten zien dat in het convenant staat dat ze in 2010 recht heeft op de helft van de aftrekpost. Omdat de inspecteur haar al aangegeven had dat ze de verdeling alleen met toestemming van de DGA kon wijzigen, werd door de collega van de inspecteur bij haar geen vertrouwen opgewekt dat dit ook zonder toestemming zou mogen. Kortom: qua aftrekpost blijft alles zoals het was.
Tip
Tip: Gaan uw klanten scheiden? Houd dan ook de praktische consequenties goed in de gaten en leg alles goed vast. Mag u beiden nog vertegenwoordigen? Worden alle fiscale consequenties goed vastgelegd? Dit kan in de toekomst veel narigheid voor alle partijen (inclusief u zelf) voorkomen.
Heleen Elbert