Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes vindt een verlenging van de coulanceperiode voor DGA’s voor de uitfasering van het pensioen in eigen beheer niet nodig en niet wenselijk. Dat schrijft Wiebes in antwoord op Kamervragen van het VVD-lid Aukje de Vries.
De staatssecretaris vindt dat DGA’s voldoende tijd hebben gehad om aan de uit de wet Uitfasering pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen voortvloeiende maatregelen te voldoen. In zijn antwoorden benadrukt de staatssecretaris nogmaals dat de huidige opbouw van het PEB het enige is dat uiterlijk aan het eind van de coulanceperiode moet zijn geregeld. Wiebes: ‘Dit kan door de algemene vergadering bijeen te roepen en middels een addendum op te nemen dat de opbouw stopt. Ook als de DGA zou besluiten om een eventueel elders verzekerd pensioen terug te halen naar eigen beheer, moet deze waardeoverdracht plaatsvinden voor het einde van de coulanceperiode. Hierbij heb ik toegezegd dat hieraan ook is voldaan als het verzoek tot overdracht uiterlijk 30 juni 2017 bij de verzekeraar ligt. De verzekeraar heeft daarna de gebruikelijke termijn om het verzoek af te handelen.‘ De beslissing om het PEB fiscaal gefaciliteerd af te kopen of om te zetten in een oudedagsverplichting hoeft dus niet voor het einde van de coulanceperiode te worden genomen. Dit kan nog tot en met 31 december 2019.
Overdracht elders verzekerd deel naar eigen beheer
Wat betreft het na de coulanceperiode nog langer toestaan van een overdracht van een elders verzekerd deel naar eigen beheer laat Wiebes in zijn antwoorden nogmaals weten dit niet past bij de strekking van de wet die er juist op is gericht om de pensioenopbouw in eigen beheer uit te faseren. Hij vindt het dan ook niet wenselijk te stimuleren dat een bij een professionele verzekeringsmaatschappij gewaarborgde oudedagsvoorziening wordt beëindigd.
Verlenging niet nodig
Door de hierboven genoemde punten acht Wiebes een verlenging van de coulanceperiode niet nodig. Ook vindt hij een verlenging niet wenselijk, omdat dit niet in lijn is met de beoogde snelle uitfasering van het PEB.
Contact opnemen met DGA als adviseur
Wiebes meldt verder in zijn antwoorden dat hij van de adviseurs van de DGA’s verwacht dat zij ervoor zorgen dat zij op de hoogte zijn van wijzigingen in fiscale regelgeving en ook dat zij – indien de DGA geen contact met hen opneemt – zelf contact opnemen met de DGA om hen te informeren en adviseren over de uitfasering van het PEB.