De 30%-regeling is een doeltreffende en doelmatige regeling. Verkorting van de looptijd naar vijf of zes jaar, het vergroten van de 150-km-grens en verlaging van het forfait bij inkomens boven de €100.000 hebben mogelijk een positief effect op de doeltreffendheid, doelmatigheid en/of de passendheid van de regeling.
Dit staat in het evaluatierapport van de 30%-regeling wat Dialogic op verzoek van het ministerie van Financiën heeft opgesteld.
Onbelaste vergoeding
Experts uit het buitenland die hier komen werken, kunnen een onbelaste vergoeding krijgen van 30% van hun brutoloon. Het doel van de regeling, die 700 miljoen euro per jaar kost, is om mensen met een schaarse deskundigheid aan te trekken en het Nederlandse vestigingsklimaat te verbeteren. In mei 2016 heeft de Algemene Rekenkamer het rapport Fiscale tegemoetkoming voor experts uit het buitenland: de 30%-regeling aan de Tweede Kamer aangeboden. Volgens de Rekenkamer heeft de staatssecretaris van Financiën nooit onderzocht of de 30%-regeling ook daadwerkelijk leidt tot het aantrekken van werknemers met een schaarse, specifieke deskundigheid en bijdraagt aan een aantrekkelijk Nederlands vestigingsklimaat. Ook is nooit onderzocht of er negatieve effecten kunnen optreden, zoals verdringing van Nederlandse werknemers. Evenmin kan de staatssecretaris zeggen of op andere manieren (en tegen dezelfde kosten) meer mensen met schaarse, specifieke deskundigheden hadden kunnen worden aangetrokken, dan wel of het vestigingsklimaat op andere manieren beter had kunnen worden gestimuleerd.
Uitvoering 30%-regeling
De 30%-regeling is een regeling die eenvoudig is uit te voeren door de Belastingdienst, zo concluderen de onderzoekers. Het voorkomt in hoge mate controles, discussies en rechtszaken over welke kosten daadwerkelijk extraterritoriaal zijn. Volgens de onderzoekers zijn de digitalisering van dossiers, de bepaling van de woonplaats van de (eventuele) gebruiker en de bepaling van geclassificeerde onderzoeksinstellingen “enkele kleine uitdagingen in de uitvoering”.
Doeltreffend en doelmatig
In het rapport wordt ingeschat dat de 30%-regeling een doeltreffende en doelmatige regeling is. Enkele aanpassingen hebben mogelijk een positief effect hebben op de doeltreffendheid, doelmatigheid en/of de passendheid van het forfait, aldus de onderzoekers. Zij noemen een verkorting van de looptijd naar vijf of zes jaar, het vergroten van de 150-km-grens en verlaging van het forfait bij inkomens boven de €100.000. Er zijn andere aanpassingen (zoals een andere vaste forfaithoogte dan 30%) geanalyseerd, maar die liggen minder voor de hand.
Discussie over scope extraterritoriale kosten
De onderzoekers raden aan om een discussie te voeren over de scope van de extraterritoriale kosten. Vooral het feit dat de (veel) hogere kosten voor het levensonderhoud in Nederland wel worden meegenomen, maar geen rekening wordt gehouden met (veel) hogere inkomsten in Nederland vinden zij opmerkelijk.