Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken zijn de enige drie landen die zich aan de deadline hebben gehouden om uiterlijk 26 juni 2017 het UBO-register in te voeren. Zo blijkt uit onderzoek van het internationale advocatenkantoor NautaDutilh.
Vierde anti-witwasrichtlijn
Het UBO-register vloeit voort uit de Europese vierde anti-witwasrichtlijn om belastingontduiking, financiering van terrorisme en witwassen tegen te gaan. De richtlijn heeft gevolgen voor vrijwel alle entiteiten en ondernemingen binnen de EU en de EER en hun uiteindelijk belanghebbenden. Zij moeten namelijk als natuurlijke personen geregistreerd worden in iedere lidstaat waar hun onderneming is ingeschreven. Dit brengt extra administratieve lasten met zich mee voor ondernemingen en entiteiten. Ook gaat het ten kosten van de privacy. Daarnaast valt te betwijfelen in hoeverre een (deels openbaar) UBO-register een effectief middel is tegen witwassen en terrorisme, aldus NautaDutilh.
Invoering uitgesteld
De vierde anti-witwasrichtlijn diende op 26 juni 2017 te zijn geïmplementeerd in de lidstaten. Nederland is een van de landen die de deadline niet heeft gehaald en de invoering heeft uitgesteld. Het ministerie van Financiën liet op 23 juni 2017 weten dat het wetsvoorstel pas in de tweede helft van 2017 wordt verwacht.
Orde in UBO-chaos
Met het onderzoek van kandidaat-notaris Maarten Buma en professional support lawyer Melanie Al-Zafari verwacht het advocatenkantoor orde in de UBO-chaos te scheppen. Buma: ‘Wie zich in meerdere Europese landen moet registreren, kan door de verschillende ingangsdata, uiteenlopende overgangsregelingen en definitievariaties snel het overzicht kwijtraken. Om het leven wat dat betreft te vergemakkelijken, hebben wij voor alle deelnemende landen de variabelen uitgezocht en die overzichtelijk in één rapport bij elkaar gebracht. Wie bijvoorbeeld UBO is van een Nederlandse B.V., een Duitse GmbH, een Belgische N.V. en een Oostenrijkse Offene Gesellschaft, kan aan de hand van ons rapport in grote lijnen zien welke verplichtingen en deadlines gelden in de voormelde landen. Zie het als een soort spoorboekje.’