Had de belanghebbende die in het buitenland een cursus volgde over intellectueel eigendom ten onrechte reis- en verblijfkosten als aftrekpost ingediend? Hof Amsterdam oordeelde van niet. De cursus had tot doel het op peil houden van reeds verworven vakkennis omtrent procesvoering inzake intellectuele eigendomszaken en niet het verkrijgen van een nieuwe bevoegdheid. De kosten waren dus aftrekbaar.
De inspecteur had eerder anders geoordeeld. In verband met een cursus ‘Patent litigation in Europe’ aan een universiteit in het buitenland, weigerde deze de aftrek van scholingsuitgaven. Het ging om een bedrag van € 3.002. Hof Amsterdam oordeelde echter alsnog dat de cursus was aan te merken als een cursus strekkende tot het op peil houden van al verworven vakkennis. Belanghebbende verrichte beroepsmatig werkzaamheden met betrekking tot procesvoering inzake intellectuele eigendomszaken. Met de cursus kon belanghebbende zijn kennis aanvullen en de economische betekenis van zijn werkzaamheden in stand houden. Uit het cursusprogramma bleek voorts dat deze niet bedoeld was om nieuwe vakkennis te verwerven en daarmee de vakbekwaamheid uit te breiden.
Volgens het hof hadden de aan de cursus verwante reis- en verblijfkosten daarom een zakelijk karakter en had de belanghebbende recht op aftrek van deze kosten.