Er komt toch een overgangstermijn van een maand voor hypotheekadviseurs en hun klanten, voordat ze moeten voldoen aan de nieuwe leennormen van 2018. De Tweede Kamer heeft hiermee ingestemd.
Elk jaar wijzigen de normen die bepalen hoeveel er maximaal mag worden geleend voor de financiering van een woning. Deze normen zijn er om ervoor te zorgen dat de maandelijkse hypotheeklast betaalbaar blijft en moeten huiseigenaren beschermen tegen overkreditering.
Bindend aanbod
Banken en andere hypotheekverstekkers moeten zich aan de leennormen houden en zekerheid verschaffen aan huizenkopers door het verstrekken van een bindend aanbod. Per 1 januari 2018 wordt de maximale hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning 100%. Ook veranderen de inkomensnormen. Deze leennormen gelden dan voor iedereen die vanaf volgend jaar een bindend hypotheekaanbod krijgt. Het was de bedoeling dat dit ook zou gelden voor diegenen die in 2017 een hypotheekaanvraag doen en pas in 2018 een definitief aanbod krijgen, dus over het kalenderjaar heen. Voor die aanvragers is er nu een overgangstermijn van een maand. Dit om onzekerheid te verkleinen, zeker in het geval van een financieringsvoorbehoud.
Kamerbrief
In eerste instantie wilden de minister en toezichthouder AFM geen overgangstermijn voor de nieuwe leennormen. Een bindend aanbod in 2017 betekende dat de leennormen van 2017 gehanteerd zouden worden, voor een aanbod na 1 januari 2018 zouden de nieuwe leennormen gelden. Vorig jaar rond de jaarwisseling was er wel een overgangsperiode van een maand ingebouwd. De minister moet over de leennormen een Kamerbrief sturen voorafgaand aan het wetgevingsoverleg Wonen op 11 december.