Misschien heeft u het nog niet geregeld. Maar u houdt vast nog wel een kerstborrel of vandaag of anders kerstnamiddag a.s. maandag. Of een oudejaarsborrel en/of straks een nieuwjaarsborrel. En zoals het een goed geregeld land betaamt zijn er (fiscale) regels voor die u het leven, het ondernemen en het feestvieren makkelijker, moeilijker moeten maken.
Regels en regeltjes voor de kwaliteit van voedsel, veiligheid, enz. enz. Maar ook regeltjes rond loonheffing en de kerstborrel. Regeltjes die zich vertalen in het al dan niet fiscaal makkelijker worden van die kerstborrel. Waar onze Belastingdienst allemaal al geen rekening mee houdt. En dat geldt al helemaal wanneer er tijdens de kerstborrel ook een maaltijd wordt geserveerd.
De grote vragen rond Kerst
Kerstmis gaat uiteindelijk over de grote vragen in het leven. Maar ook over de vragen over loonstrookjes en de werkkostenregeling. Gelukkig heeft de Belastingdienst hiervoor een onverbiddelijke wegwijzer naar de wijsheid en de waarheid.
Het Handboek Loonheffingen is dan de onmisbare gids in deze donkere dagen. En omdat de Belastingdienst toch altijd wel zoek naar objectieve waarheden rept zij niet over de ‘Kerstborrel’ maar wel over personeelsfeesten. We lezen:
‘Maaltijden tijdens personeelsfeesten
Hoe je omgaat met maaltijden tijdens personeelsfeesten, recepties en jubileumfeesten, hangt af van de locatie van het feest:
- Het feest is op de werkplek.
Voor maaltijden tijdens feesten die op de werkplek plaatsvinden, rekent u een normbedrag tot het loon. Dit normbedrag is € 3,35 per maaltijd. U kunt dit loon ook aanwijzen als eindheffingsloon. - Het feest is op een externe locatie bij een derde.
Deze maaltijden rekent u tot het loon. U gaat uit van het factuurbedrag inclusief btw. U kunt dit loon ook aanwijzen als eindheffingsloon. Voor deze maaltijden geldt geen normbedrag.’
Dus out of pocket zijn de maaltijdkosten misschien gelijk. Maar wanneer je je kerstborrel in je eigen pand consumeert is dit een verstrekking aan de werknemer ter waarde van € 3,35. Wanneer je gezamenlijk naar de kroeg gaat wordt het een beetje anders. Althans dat zou zo maar kunnen. Wanneer de kerstborrel gewoon een feestje is dan moet er gewoon belasting over betaald worden en komt de rekening ten laste van de vrije ruimte. Je wilt immers niet dat je medewerkers belasting betalen over de borrel. Maar….
Escape
Er is inderdaad een escape. Je wil toch dat je collega’s en medewerkers slimmer worden? Dan zorgt ons belastingstelsel voor een slimme oplossing. Is de kerstborrel, de oudejaarsborrel of de nieuwjaarsborrel gelijk de finale van een opleidings- en trainingsdag? Ja, dan zijn het gewoon ‘kosten ter verbetering van de kennis en vaardigheden van de werknemers.’ Niets meer te verrekenen in de WKR. Dus u weet wat u vanmiddag moet organiseren.
Frans Heitling
Wij van Accountancy Vanmorgen wensen u alvast een prettige kerstdagen en al het beste voor 2019.