Er wordt veel gereageerd op het conceptwetsvoorstel dat maatschappelijke organisaties verplicht om grote donaties die zij hebben ontvangen openbaar te maken.Stichtingen, waaronder religieuze en levensbeschouwelijke organisaties, worden verplicht om hun balans en staat van baten en lasten openbaar te maken. Op de internetconsultatie over de conceptwet ‘Transparantie maatschappelijke organisaties’, die tot 22 februari loopt, zijn donderdagmiddag 146 reacties binnengekomen.
Publicatie balans en staat van baten en lasten
Maatschappelijke organisaties die niet verplicht zijn om een jaarrekening of een met de jaarrekening vergelijkbare financiële verantwoording openbaar te maken, worden met de nieuwe wetgeving verplicht om jaarlijks de balans en staat van baten en lasten te publiceren. Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming wil voorkomen dat organisaties grote donaties die zij hebben ontvangen kunnen verbergen. Daarmee kan invloed worden ‘gekocht’. Transparantie kan opsporingsdiensten en toezichthouders helpen om misbruik en onwenselijke beïnvloeding te bestrijden, is de gedachte.
Inkomstenderving
Het conceptvoorstel van de minister is echter omstreden. Goede doelen zijn namelijk bang dat de nieuwe wet donateurs doet afhaken of aanzet tot lagere schenkingen. De directeuren van Natuurmonumenten, KWF en Amnesty deden onlangs gezamenlijk hun beklag over de mogelijke invoering van de wet. De zorgen worden sectorbreed gedragen, meldde voorzitter van brancheorganisatie Goede Doelen Nederland Jan van Berkel toen: “Het concept is onacceptabel en moet zo snel mogelijk van tafel.” Grote gevers aan goede doelen willen hun donaties vaak het liefst anoniem doen, zeggen de directeuren. Daarbij zou ook een rol spelen dat de gulle gevers mogelijk gevaar lopen als doelwit van criminelen door de publicatie van zowel naam, woonplaats als het bedrag. Om die reden verwachten de maatschappelijke organisaties dalende inkomsten.