Bij fiscale procedures kan een ondernemer geconfronteerd worden met verlegging van de bewijslast. Dat betekent dat de ondernemer moet aantonen dat de belastinginspecteur het bij het verkeerde eind heeft.
De Belastingdienst neemt het standpunt in dat de leverancier aan zijn bewijslast heeft voldaan als hij aantoont dat hij zorgvuldig heeft gehandeld. De Hoge Raad heeft bepaald dat ook de Belastingdienst moet meewerken en bijvoorbeeld de gegevens van een internationale gegevensuitwisseling (het matchen van de listing) aan de belastingplichtige of in een procedure aan de rechter moet meedelen.
Als een administratieplichtige weigert aanwezige informatiedragers desgevraagd aan de fiscus te verstrekken, volgt omkering van de bewijslast. Dit houdt in dat (in geval van bezwaar of beroep) het aan de belastingplichtige is om aan te tonen dat de door de inspecteur opgelegde aanslag onjuist is vastgesteld in plaats van dat de inspecteur in zo’n geval moet aantonen dat de aanslag juist is vastgesteld.
Als een administratieplichtige niet meer beschikt over de door de fiscus gevraagde informatiedragers zal hij aannemelijk moeten maken dat dit het gevolg is van overmacht. Slaagt hij daarin niet dan volgt eveneens omkering van de bewijslast.
Meer weten over BTW en administratieve verplichtingen?
BTW, bijna iedereen heeft ermee te maken. Elke ondernemer of hij nu groot of klein is, moet BTW op aangifte voldoen.
De BTW-gids 2019 is een praktijkgerichte handleiding over de BTW. BTW is immers meer dan alleen maar antwoord op de vraag of het tarief 0%, 9% of 21% is. En zelfs op die vraag is niet altijd een klip en klaar antwoord. Wanneer BTW complex wordt, wijst de BTW-gids 2019 de weg.
De BTW-gids 2019 is bestemd voor de accountant, de fiscalist en de ondernemer. De BTW-gids is geschreven door mr. G.D. van Norden en mr. G.J. Wennekes