Consumpties die de werkgever op de werkplek verstrekt en geen onderdeel zijn van een maaltijd waardeer je op nihil. Een vergoeding van een consumptie is loon voor de werknemer.
De werkgever mag consumpties op de werkplek onbelast verstrekken. Hiervoor geldt een nihilwaardering. Voorwaarde is dat de consumptie geen deel uitmaakt van een maaltijd.
Voorbeelden van consumpties zijn: koffie, thee, snacks, soep, gebak, fruit en dergelijke tussendoortjes. Ook een drankje op vrijdagmiddag valt hieronder. De werkgever hoeft deze consumpties niet tijdens werktijd te verstrekken.
Personeelsfeest
Consumpties tijdens personeelsfeesten, recepties en jubileumfeesten op de werkplek mag je op nihil waarderen. Dit geldt ook voor werknemers van andere vestigingen, locaties of kantoren. Je mag de nihilwaardering ook toepassen op werknemers van andere werkgevers voor wie je de concernregeling toepast.
Geen nihilwaardering
De nihilwaardering geldt niet als de werkgever een vergoeding voor consumpties geeft. Deze vergoeding vormt loon voor de werknemer. Je mag de vergoeding aanwijzen als eindheffingsloon werkkostenregeling.
De nihilwaardering is ook niet van toepassing voor consumpties die de werkgever buiten de werkplek verstrekt, zoals bij een personeelsfeest op een externe locatie.
Let op! Als de werkgever meerdere consumpties tegelijkertijd verstrekt, bijvoorbeeld twee belegde broodjes met een kop koffie, dan kan sprake zijn van een maaltijd. De nihilwaardering is niet van toepassing.
Paragraaf 20.2.3 Consumpties op de werkplek in Handboek Loonheffingen
Bron: Forum Salaris