Het Verenigd Koninkrijk wil de douanegrens tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland opheffen. Het wetsvoorstel, dat niet met de Europese Unie is afgestemd, legt een bom onder het Brexit-akkoord.
Minister van Buitenlandse Zaken Truss heeft een wetsvoorstel ingediend bij het parlement om de handelsregels van het Noord-Ierse protocol aan te passen. Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie onderhandelen al achttien maanden over het protocol, maar de EU is niet bij dit voorstel betrokken. In de voorgestelde wet staat bijvoorbeeld dat door middel van verschillende kanalen een onderscheid kan worden gemaakt tussen goederen die binnen het Verenigd Koninkrijk verhandeld worden en goederen die aan de eisen van de Europese Unie moeten voldoen. Dat zou onnodige kosten en papierwerk schelen.
Zelf kiezen
Bedrijven die goederen voor Noord-Ierland produceren zouden zelf mogen bepalen of ze aan de regels van het VK of de EU willen voldoen. Londen wil de bedrijven in Noord-Ierland dezelfde belastingverlagingen kunnen aanbieden als de bedrijven in de rest van het VK. Ten slotte willen de Britten dat handelsdisputen door een onafhankelijke rechtbank worden opgelost en niet door het Europees Hof.
Bom
De EU weigert de afspraken los te laten die zij met het Verenigd Koninkrijk heeft gemaakt over Noord-Ierland. Europa meent echter dat het Verenigd Koninkrijk eenzijdig een internationaal verdrag verbreekt. Als de regering in Londen doorzet en de afspraken eenzijdig verandert, moet zij vrezen voor juridische stappen, zegt verantwoordelijk Eurocommissaris Sefcovic. De Ierse regering is bang voor veel nieuwe onzekerheden en stijgende spanningen in Ierland en Noord-Ierland. Ook in het Verenigd Koninkrijk is de stap van de regering Johnson niet onomstreden. Het is nog onduidelijk hoeveel steun Johnson in het Lagerhuis krijgt.