Publicatieverplichting van ANBI’s Een ANBI (algemeen nut beogende instelling) is sinds 1 januari 2014 verplicht om de eigen gegevens te publiceren op het internet. Dit mag bijvoorbeeld op de eigen website, maar deze verplichting mag ook via een gemeenschappelijk website van bijvoorbeeld een brancheorganisatie worden voldaan. Deze publicatieverplichting heeft als doel dat zowel belastingbetalers, als […]
Aanpassing giftenaftrek
Periodieke giften Om te kwalificeren als ‘periodieke gift’ en het aftrek van dien mogelijk te maken, moet er (onder meer) sprake zijn van een bepaalde mate van continuïteit. De mate van continuïteit wordt gewaarborgd door de, in de wet opgenomen, minimumtermijn van vijf jaar. Als een gift als periodieke gift kwalificeert, is de gehele gift […]
Begrenzing periodieke giftenaftrek 2023
Achtergrond Giften aan algemeen nut beogende instellingen (ANBI’s) vormen onder voorwaarden een aftrekpost voor de inkomstenbelasting. Deze giftenaftrek kent een onderscheid tussen periodieke giften en andere giften. Voor andere giften gelden ten aanzien van de aftrekbaarheid reeds een drempel (1% van het verzamelinkomen, min. € 60) en een plafond (10%) . De periodieke gift kent […]
Rechtbank Gelderland: Zorgstichting is ondernemer voor vennootschapsbelasting en geen aanspraak op de zorgvrijstelling
Op 10 februari 2021 heeft de rechtbank Gelderland uitspraak gedaan in een zaak waarbij de beperkte belastingplicht van stichtingen in de vennootschapsbelasting aan bod komt. De betrokken stichting wordt in deze zaak geacht ondernemer te zijn voor de vennootschapsbelasting maar komt vervolgens niet in aanmerking voor de toepassing van de zorgvrijstelling in de vennootschapsbelasting. In dit artikel ga ik nader op deze uitspraak in.
ANBI kwijt door juridische afsplitsing
De ANBI-status wordt in de praktijk om verschillende redenen gewaardeerd. De fiscale voordelen die de ANBI-status met zich meebrengen, zoals de giftenaftrek voor donateurs, is wellicht de meest bekende reden. Tegelijkertijd dient aan verschillende voorwaarden te worden voldaan om de ANBI-status te verkrijgen en te behouden. Verschillende voorwaarden die aan de ANBI- status verbonden zijn luisteren nauw. Zo is het belangrijkste criterium dat de instelling uitsluitend of nagenoeg uitsluitend het algemeen nut moet beogen. Dit criterium betekent in de praktijk onder meer dat het niet voldoende is dat van de ANBI-activiteiten indirect een gunstige werking uitgaat op de maatschappij als geheel. De activiteiten van de ANBI moeten met andere woorden primair en rechtstreeks het algemeen belang dienen. In januari 2021 heeft het Gerechtshof Den Haag uitspraak gedaan in een zaak waarbij de vraag aan de orde kwam of de stichting die de ANBI-status wenste te behouden nog steeds het algemeen belang primair en rechtstreeks het algemeen nut diende.
Legaat geeft na overlijden zekerheid over voltooien periodieke gift in natura met behoud giftenaftrek
Een periodieke gift in natura aan een museum (ANBI) kan de schenker jaarlijks een aftrekpost opleveren in de inkomstenbelasting. Echter, bij overlijden van de schenker is het museum dan niet zeker dat het geschonken kunstwerk volledig in eigendom wordt verkregen. De Staatssecretaris van Financiën heeft hiervoor eind 2014 een oplossing gegeven in de vorm van goedkeurend beleid.
Extra aftrek in inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting voor giften aan culturele instellingen
Zowel de Wet inkomstenbelasting als de Wet op de vennootschapsbelasting kent een aftrekpost voor giften. Als de gift wordt gedaan aan een algemeen nut beogende instelling (ANBI), wordt aan een voorwaarde om een dergelijke gift in aftrek te brengen voldaan. Voor giften aan een culturele instelling geldt een multiplier, waardoor een groter bedrag in aftrek wordt gebracht dan daadwerkelijk is geschonken. Voor uw cliënt kan deze extra aftrek en reden zijn om juist aan een culturele instelling te schenken.
Strikte voorschriften voor statuten van ANBI’s met betrekking tot liquidatiesaldo
Al geruime tijd gelden voor algemeen nut beogende instellingen (ANBI’s) regels waardoor een verkrijging door of een verkrijging van een dergelijke instelling fiscaal gunstig wordt behandeld. In de loop der jaren is de regelgeving voor ANBI’s vaak gewijzigd en ook strikter geworden. De wijziging van 23 juni 2012 in verband met de bestemming van het liquidatiesaldo bij ontbinding van de ANBI is gelet op zijn belang in mijn ogen altijd onderbelicht gebleven.
Voorkom verlies van ANBI-status bij vermogensvorming, zoals in uitspraak van Hof Amsterdam
Een instelling met een goed doel is voor haar voortbestaan vaak afhankelijk van de ANBI-status die aan haar door de Belastingdienst wordt toegekend. Daarvoor moeten wel aan tal van verplichtingen worden voldaan, waaronder de zogeheten ‘anti-oppoteis’. De Belastingdienst vond dat daaraan bij een bepaalde instelling niet werd voldaan en trok de ANBI-status in, terecht volgens een uitspraak van Hof Amsterdam in oktober 2019.
Nieuwe fiscale maatregelen voor goede doelen in aantocht!
De staatssecretaris van Financiën heeft in een Kamerbrief van maart 2019 de wens geuit om wijzigingen aan te brengen op de fiscale behandeling van giften en goede doelen. De wijzigingen zouden per 1 januari 2021 in werking moeten treden en kunnen grote impact hebben voor ANBI’s