Inleiding
Deze e-studies gaan over herstructureren. Vanuit diverse invalshoeken wordt dit onderwerp uitgediept: Juridische fusies en (af)splitsingen worden vaak gebruikt om te herstructureren, hier wordt uitgebreid op ingegaan. De reorganisatiefaciliteiten in de inkomsten- en vennootschapsbelasting worden besproken, evenals de overdrachtsbelastingfaciliteiten voor herstructureringen. Ook wordt ingegaan op wordt ingegaan op de aankomende wijzigingen in de wetgeving met betrekking tot de open commanditaire vennootschap en het open fonds voor gemene rekening.
De juridische fusie en splitsing in de praktijk| Mr. K. Jansen en mr. M. Richters-Lammers | 1 PE
Juridische fusies en (af)splitsingen worden vaak gebruikt om te herstructureren. Deze e-studie bevat een praktisch up-to-date overzicht van de belangrijkste kenmerken, de procedure, de verschillende varianten en de laatste wijzigingen van nationale juridische fusies en (af)splitsingen van bv’s.
Leerdoelen
Na het volgen van deze e-studie weet u:
- wat overgang onder algemene titel inhoudt;
- welke bijzonderheden bij de fusie- en splitsings-procedure nadere aandacht verdienen;
- welke wijzigingen op 1 september 2023 met betrekking tot nationale fusies en splitsingen van kracht zijn geworden.
Reorganisatiefaciliteiten in de inkomsten- en vennootschapsbelasting| Mr. dr. E. Boomsluiter | 1 PE
Reorganisaties van vennootschappen gaan doorgaans gepaard met de heffing van inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting of een combinatie van beide. Omdat deze heffingen een belemmerende factor kunnen vormen voor het tot stand komen van een reorganisatie, zijn in de Wet IB 2001 en de Wet VPB 1969 verschillende faciliteiten opgenomen. Deze faciliteiten kennen elk hun eigen voorwaarden en nuances. In deze e-studie worden de werking en de voorwaarden van de afzonderlijke fiscale reorganisatiefaciliteiten besproken. Ook het fiscale-eenheidsregime als instrument voor een geruisloze organisatie passeert de revue. De reorganisatievorm die hierbij als leidraad wordt genomen, is het opzetten van een holdingstructuur.
Leerdoelen
Na het volgen van deze e-studie:
- weet u welke gevolgen er in de inkomsten- en vennootschapsbelasting zijn verbonden aan interne reorganisaties;
- weet u welke voorwaarden er zijn verbonden aan de verschillende interne reorganisatie-faciliteiten in de inkomsten- en vennootschapsbelasting;
- kunt u de verschillende mogelijkheden om een interne reorganisatie fiscaal geruisloos tot stand te brengen met elkaar vergelijken.
Herstructureringsfaciliteiten in de overdrachtsbelasting | Mr. dr. A. Rozendal | 1 PE
De Wet op belastingen van rechtsverkeer voorziet in een vrijstelling van overdrachtsbelasting,
indien vastgoed wordt verkregen in het kader van een fusie of splitsing. Voor de toepassing van deze vrijstelling moet aan specifieke voorwaarden zijn voldaan. De toepassing van deze vrijstelling kan ook van belang zijn voor bedrijfsopvolgingssituaties, bijvoorbeeld indien men wil voorsorteren op een toekomstige bedrijfsopvolging. In deze e-studie worden de overdrachtsbelastingfaciliteiten voor fusies en splitsingen besproken.
Leerdoelen
Na het volgen van deze e-studie:
- bent u op de hoogte van de fusie-, interne-reorganisatie- en splitsingsfaciliteiten in de overdrachtsbelasting;
- weet u welke mogelijkheden er zijn om gebruik te maken van de fusie-, interne-reorganisatie- en splitsingsfaciliteiten in de overdrachtsbelasting;
- kunt u beoordelen welke rol de fusie-, interne-reorganisatie- en splitsingsfaciliteiten in de overdrachtsbelasting kunnen spelen bij het opzetten van een holdingstructuur.
Afschaffing van de VPB-plicht van de open cv en wijziging regime open fgr; alternatieven voor anonimiseren| Prof. mr. dr. S.A. Stevens en mr. G.A.H. Veeneman | 1 PE
In deze e-studie wordt ingegaan op de aankomende wijzigingen in de wetgeving met betrekking tot de open commanditaire vennootschap (open cv) en het open fonds voor gemene rekening (open fgr). Per 2025 wordt de belastingplicht van de open cv afgeschaft en verandert de definitie van het open fgr. In een eerdere e-studie zijn de conceptwijzigingen aan de orde gesteld. In deze e-studie worden de achtergronden van de aangenomen wijzigingen besproken, de nieuwe definitie van het open fgr nader toegelicht, het overgangsrecht nader geanalyseerd en alternatieve methoden voor anonimiseren van vennootschapsvermogen behandeld.
Leerdoelen
Na het volgen van deze e-studie:
- kent u de fiscale gevolgen voor bestaande structuren met open cv’s en/of open fgr’s;
- weet u meer over specifieke situaties van de overgangsrechtelijke maatregelen die zijn getroffen om de fiscale impact van de wetswijzingen te mitigeren;
- kent u alternatieve methoden voor het anonimiseren van vennootschapsvermogen.
- Mr. K. Jansen
- Mr. M. Richters-Lammers
- Mr. dr. E. Boomsluiter
- Mr. dr. A. Rozendal
- Prof. mr. dr. S.A. Stevens
- Mr. G.A.H. Veeneman