Inleiding
Deze e-studies gaan over de rol van private equity bij de (gedeeltelijke) overname van (familie)bedrijven. Deze rol is de afgelopen jaren steeds sterker geworden, (familie)bedrijven hebben hun schroom en scepsis ten aanzien van deze vorm van financiering wel laten varen. Begrippen als overleverage en investeringshorizon komen uiteraard aan de orde maar ook de voordelen die private equity kan bieden voor (familie)bedrijven bij het oplossen van het opvolgingsvraagstuk. Ook de werking van private-equitystructuren wordt uitgebreid behandeld. In deze e-studies komen facetten aan de orde, zoals de share purchase agreement en de juridische valkuilen, de VPB-aspecten van private-equityovernamen, de lucratiefbelangregeling in het mkb, en de invloed van private equity voor de informatievoorziening van de onderneming.
Help, private equity wil mijn bedrijf kopen! | Drs. C. Denneboom RV RAB | 1 PE
Private-equity (PE)-structuren bestaan uit een investeringsmaatschappij, een investeringsfonds en investeerders. De manier om rendement te maken binnen het investeringsfonds is door bedrijven te kopen, het rendement te verbeteren en uiteindelijk weer met winst door te verkopen. De manier waarop dat gebeurt, is vaak in de vorm van een buy and build-strategie. Door verschillende bedrijven samen te voegen en de best practice op alle bedrijven toe te passen, wordt het rendement verbeterd. Daarnaast wordt waarde gecreëerd door middel van multiple arbitrage. De continuïteit van het management en de mate waarin een dga en/of het managementteam gedreven zijn om door te gaan na de overname door een PE-partij, is een belangrijk aspect voor de PE-partij. Goede voorbereiding geeft de mogelijkheid om een transactie met een PE-partij te optimaliseren.
Leerdoelen
Na het volgen van deze e-studie weet u:
- hoe een PE-structuur is opgebouwd;
- wat de belangrijkste manieren zijn voor PE-partijen om waarde te creëren;
- op welke wijze de continuïteit van het management van de organisatie na een overname kan worden geborgd;
- hoe een ondernemer zich kan voorbereiden op de verkoop van zijn bedrijf.
De share purchase agreement (SPA) in het transactieproces en de structuur van een private-equitytransactie | Mr. F.J.M.E Koppenol | 1 PE
Private-equityfondsen zijn investeerders in, en kopers van, ondernemingen. Bij een volledige koop en verkoop door de familie is de situatie niet anders dan bij andere kopers. Als de familie aanblijft als aandeelhouder en/of directie, wordt de transactie een mix van verkopen en investeren. Ook worden afspraken gemaakt over de samenwerking na de transactie. De private-equitykoper zal altijd toewerken naar een volgende verkoop, gezamenlijk met de familie.
Leerdoelen
Na het volgen van deze e-studie kunt u:
- verschillende soorten private-equityinvesteringen herkennen;
- de structuur van een private-equitytransactie begrijpen;
- de belangrijkste onderdelen in de transactiedocumentatie uitonderhandelen.
VPB-aspecten van private-equityovernamen | Mr. A.M.A. de Beer en mr. G de Jong | 1 PE
In deze e-studie wordt ingegaan op de gevolgen van een private-equityovername voor de vennootschapsbelasting. Aan bod komen de verschillen voor de vennootschapsbelasting tussen een financiering van de overname met eigen respectievelijk vreemd vermogen. Daarbij wordt ook ingegaan op de vraag wanneer voor de vennootschapsbelasting een overnamefinanciering, verstrekt ten (civielrechtelijke) titel van lening, kwalificeert als een lening respectievelijk als kapitaal. In het verlengde daarvan komt ook het fenomeen van de onzakelijke lening aan de orde. Verder komen aan bod de renteaftrekbeperkingen in de Wet VPB 1969, de rol van het arm’s length-beginsel en het leerstuk van fraus legis bij de bestrijding van renteaftrek alsmede de fiscale behandeling van aan- en verkoopkosten van een deelneming.
Leerdoelen
Na het volgen van deze e-studie:
- kent u de belangrijkste VPB-aspecten van private-equitystructuren;
- bent u op de hoogte van de op 22 maart 2024 gewezen arresten over fraus legis en winstdrainage;
- kent u het effect van de earningsstripping-regeling;
- bent u ten aanzien van private-equitystructuren bijgepraat over financiering van targets met eigen versus vreemd vermogen, het onderscheid tussen lening en kapitaal en het onderscheid tussen zakelijke en onzakelijke leningen;
- bent u op de hoogte van de recente ontwikkelingen op het gebied van aan- en verkoopkosten deelneming.
De lucratiefbelangregeling in het mkb| Mr. C.M. Groot en mr. R.E. Zwier | 1 PE
De lucratiefbelangregeling is niet voorbehouden aan specialisten, maar een belangrijk fiscaal thema voor iedere fiscalist. Momenteel worden belangrijke rechtsvragen beantwoord en wordt ook een politiek debat gevoerd over de tarifering. De voor deze regeling kenmerkende hefboomfinanciering vertoont sterke gelijkenis met de hefboom bij een (on)zakelijke lening en met die bij cumprefstructuren in de familiesfeer. Kennis van de parallellen is van belang voor de mkb-adviseur om het onderscheid goed te kunnen maken.
Leerdoelen
Na het volgen van deze e-studie weet u wat:
- de lucratiefbelangregeling in de kern inhoudt;
- de actuele ontwikkelingen van de lucratiefbelangregeling zijn;
- de mkb-aspecten van de lucratiefbelangregeling zijn.
Wat betekent de komst van private equity voor de informatievoorziening?| M. Jutte AA en K. Dinkla RA | 1 PE
Een grote uitdaging voor veel familiebedrijven is de bedrijfsopvolging. De laatste jaren is een trend waarneembaar dat veel private-equitypartijen, gesteund door investeringen van pensioenfondsen en verzekeraars, klaarstaan om gelden te investeren in het Nederlandse mkb.
In deze e-studie wordt aandacht besteed aan de gevolgen van private equity als aandeelhouder in een onderneming en welke impact dit heeft op de financiële functie van de onderneming.
Professionele investeerders hechten veel waarde aan goede managementinformatie. Het is aan de financiële afdeling van de onderneming om hierin te voorzien en te zorgen dat alle bedrijfsprocessen goed in de financiële verantwoording terechtkomen. Vervolgens is er aandacht voor de impact van private equity bij een onderneming op de dienstverlening van u als adviseur of accountant. Na het volgen van deze e-studie bent u bekend met de meest voorkomende veranderingen bij uw klant, zodra private equity de onderneming overneemt.
Leerdoelen
Na het volgen van deze e-studie weet u:
- welke rol private equity heeft in het Nederlandse mkb bij bedrijfsopvolgingstrajecten;
- wat de impact is op de financiële functie indien een professionele investeerder aan boord is;
- naar welke KPI’s professionele investeerders kijken bij de beoordeling van de performance;
- wat de impact is voor u als accountant/adviseur, indien een professionele investeerder betrokken is bij uw klant.
- Drs. C. Denneboom RV RAB
- Mr. F.J.M.E Koppenol
- Mr. A.M.A. de Beer
- mr. G de Jong
- Mr. C.M. Groot
- mr. R.E. Zwier
- M. Jutte AA
- K. Dinkla RA