De wet DBA is voorlopig opgeschort, maar daarmee is het debat nog niet voorbij. In Den Haag blijft de wet DBA een heet hangijzer. Dat blijkt uit interviews die ZZPkiest.nu hield met verschillende Tweede Kamerleden.
Dat de Wet DBA in zijn huidige aanpak, met een beoordeling langs de lijnen van het huidige arbeidsrecht (geen gezag, vrije vervanging) niet werkt, daarover zijn de partijen het wel eens. Maar hoe moet er dan, voor zowel opdrachtgever als voor zelfstandige, duidelijkheid komen wie wel en wie niet zelfstandig is?
Volgens ZZPkiest.nu zijn daarover de meningen behoorlijk verdeeld. Algemene standpunten rond dit dossier zijn niet samen te vatten in voor- en tegenstanders, aangezien de visies daarvoor te ver uit elkaar liggen.
Zelfstandigheid koppelen aan …
Bij hun beoordeling van de Wet DBA suggereerde de commissie Boot om zelfstandigheid te koppelen aan de hoogte van het tarief, de duur van de opdracht en de vraag of de werkzaamheden wel of niet tot de kernactiviteit van de organisatie behoren. De beoordeling blijft daarbij dus bij de overheid.
De PvdA is wel gecharmeerd van die optie. Andere partijen vinden dat echter te ingewikkeld en onuitvoerbaar. De SP wil dat schijnconstructies financieel onaantrekkelijk worden gemaakt. De VVD wil voorlopig nog geen overhaaste conclusies trekken, maar geeft wel aan dat het schijnconstructies wil oplossen door voor bedrijven de drempel te verlagen om vast personeel aan te nemen. De ChristenUnie wil voorlopig de VAR weer instellen, maar volgens CDA blijft daarmee het probleem bestaan dat er niet gehandhaafd wordt.