Hoewel de handhaving van de Wet DBA is uitgesteld, zien steeds meer zelfstandigen opdrachtgevers afhaken. Dat concluderen Intelligence Group en zzp-expert Pierre Spaninks uit onderzoek.
In december heeft staatssecretaris Wiebes (Financiën) de handhaving van de nieuwe wet opgeschort omdat er veel onduidelijkheid bestond over modelovereenkomsten en de manier waarop de Belastingdienst zou gaan controleren. Intelligence Group en Spaninks bekeken in de groep van 400.000 zzp’ers die actief zijn op de zakelijke markt wat de gevolgen van de Wet DBA waren. Eind vorig jaar waren er van die groep 46.000 zelfstandigen (12%) die werk waren kwijtgeraakt. “Iets minder dan de helft (22.000) had alsnog aan de slag gekund via andere, niet-zelfstandige constructies. Iets meer dan de helft (24.000) had zelfs die mogelijkheid niet gekregen.”
Kwart zzp’ers raakt werk kwijt
Met het uitstel van de handhaving zou er weer lucht komen voor zzp’ers, was de verwachting. Maar de onderzoekers concluderen dat opdrachtgevers juist nog voorzichtiger zijn geworden: “Inmiddels zouden 99.000 (25%) van de betreffende 400.000 zzp’ers werk als zelfstandige zijn kwijtgeraakt, meer dan twee keer zo veel als eind vorig jaar.”
Van hen zouden er nog steeds 22.000 aan de slag kunnen met een uitzendovereenkomst of payroll-contract. “Het aantal zzp’ers dat het werk helemaal aan hun neus voorbij zag gaan, zou meer dan verdrievoudigd zijn en nu 77.000 bedragen.”
Spaninks vindt het een fiasco. “Staatssecretaris Wiebes heeft altijd gezegd dat alleen zogenaamde schijnzelfstandigen last zouden hebben van zijn wet. Maar bijna honderdduizend? Zo veel schijnzelfstandigen waren er helemaal niet. De nieuwe regels maken blijkbaar ook tienduizenden echte zelfstandigen het leven zuur, en jagen opdrachtgevers onnodig op kosten.” Spaninks pleit er dan ook voor dat het nieuwe kabinet een eind maakt aan de huidige situatie.