Het aantal kwaadwillende organisaties is gestegen, maar er zijn nog geen boetes uitgedeeld aan bedrijven die opzettelijk een situatie van evidente schijnzelfstandigheid laten ontstaan of voortbestaan.
Dat zei staatssecretaris Wiebes van Financiën in het donderdag gehouden debat over de uitvoerings- en handhavingsproblematiek van de Wet DBA.
7000 modelcontracten
De staatssecretaris gaf in het debat aan dat er twee dingen zijn onderschat met betrekking tot de wet. Een van die punten is het aantal modelovereenkomsten. Waar de Belastingdienst werd ingericht op de afhandeling van 100 modelovereenkomsten, zijn er inmiddels 7000 overeenkomsten. ‘Dat bewijst dat wij een arbeidsrechtelijk kader hebben dat wel heel specifiek geduid is door rechters, maar waar in individuele gevallen weinig zekerheid aan kan worden gegeven. Het is een stelsel dat onhelderder is dan wij vreesden.’ De afhandeling van modelcontracten gaat momenteel langzamer, omdat het de meer complexe gevallen betreft. Maar de voorraad loopt niet op, aldus de staatssecretaris.
Stijging aantal kwaadwillenden
Het aantal kwaadwillende organisaties is gestegen van 7 naar 14 organisaties. Inmiddels zijn er twee organisatie van de lijst afgehaald. Zij hebben hun gedrag aangepast, aldus Wiebes. Het onderzoek naar de andere 12 kwaadwillenden loopt nog. Bij deze organisaties spelen volgens de staatssecretaris vaak ook nog andere zaken, bijvoorbeeld schijnondernemingen en ‘een samenloop met allerlei andere dingen die onfris zijn’. Wiebes geeft aan dat er nog geen boetes aan bedrijven zijn uitgedeeld, omdat er onderscheid gemaakt moet worden tussen de periode dat er een VAR bestond en niet. ‘Er wordt aan gewerkt. Het ligt niet aan de intentie van de Belastingdienst, maar het zijn arbeidsintensieve zaken.’
Geen nationaal feest
Wiebes benadrukte dat het uitstel van de handhaving van de Wet DBA niet mag worden gezien als een nationaal feest. ‘Er zijn ook ondernemers die er van balen, omdat zij nu al tien jaar te maken hebben met oneerlijke concurrentie.’