Met ingang van 1 september 2017 gaat volgens de Staatssecretaris van Financiën een verplichte btw-verleggingsregel gelden voor telecommunicatiediensten. De regeling kan ook gevolgen hebben voor gemeenten.
Bij toepassing van een btw-verleggingsregel wordt door de dienstverlener of leverancier geen btw gefactureerd maar brengt de afnemer de verschuldigde btw aan zichzelf in rekening. De dienstverlener of leverancier mag zelfs geen btw facturen! De btw-verleggingsregel is van rechtswege en verplicht van toepassing. Wordt bij toepassing van een btw-verleggingsregel toch btw gefactureerd dan is sprake van onterecht gefactureerde btw die niet kan worden afgetrokken c.q. teruggevraagd op de btw-aangifte of worden gecompenseerd bij het BTW-compensatiefonds. De afnemer moet wel beschikken over een btw-nummer. Immers de afnemer moet de verschuldigde btw zelf voldoen op zijn btw-aangifte. De afnemer van de prestatie bekijkt of hij de btw die via de btw-verleggingsregel op de btw-aangifte heeft voldaan op diezelfde btw-aangifte in aftrek kan nemen c.q. terugvragen dan wel kan compenseren bij het BTW-compensatiefonds.
In zijn brief van 29 mei 2017, nr. 2017-0000099692, bericht de Staatssecretaris van Financiën aan de Voorzitter van de Tweede Kamer dat hij een btw-fraude heeft geconstateerd bij telecommunicatiediensten. Om die reden wil hij met ingang van 1 september 2017 een btw-verleggingsregel met betrekking tot telecommunicatiediensten invoeren. Vooruitlopend is in een beleidsbesluit van 24 mei 2017, nr. BLKB 2017/9158, goedgekeurd dat de btw-verleggingsregel al vrijwillig kan worden toegepast zodat wordt voorkomen dat btw-ondernemers bij een fraude betrokken raken.
De btw-verleggingsregel gaat alleen gelden voor transacties inzake telecommunicatiediensten die tussen btw-ondernemers plaatsvinden. De btw-verleggingsregel gaat niet gelden voor eindgebruikers. Gemeenten en gemeentelijke samenwerkingsverbanden zullen veelal als eindgebruiker de dienstverlening inzake telecommunicatie afnemen en niet worden geconfronteerd met toepassing van de verleggingsregeling inzake telecommunicatiediensten als de leverancier van de telecommunicatiediensten in Nederland is gevestigd. Echter wij zien ook steeds meer samenwerking tussen gemeenten. Koopt uw gemeente bij een Nederlandse leverancier telecommunicatiediensten in voor een andere gemeente dan kan toepassing van de btw-verleggingsregel wel degelijk aan de orde komen. De gemeente mag bij doorlevering geen btw facturen en mag formeel bij inkoop ook geen btw betalen aan de Nederlandse leverancier c.q. dienstverlener. Voor zover de gemeente de telecommunicatiediensten voor de eigen gemeente afneemt geldt de btw-verleggingsregel niet. Kortom, als uw gemeente de telecommunicatiediensten voor eigen gebruik maar ook voor een buurgemeente afneemt ontstaat btw-technisch een zeer complexe situatie als de verplichte btw-verleggingsregel gaat gelden. Wij adviseren u in een dergelijk geval om contact op te nemen met de voor uw gemeente bevoegde belastinginspecteur om een praktische afspraak te maken. Is de leverancier van de telecommunicatiediensten in het buitenland gevestigd dan geldt nu al verlegging van btw.
Meer informatie over de toepassing van de btw-verleggingsregel vindt u in het onderdeel ‘bedrijfsvoering’ van de fiscale kennisbank Taxnavigator.
Dit artikel is opgesteld door mr. dr. J.J.P. Swinkels die werkzaam is als concernfiscalist en belastingadviseur.