Hoewel de Belastingdienst gedurende de opschorting van de handhaving van de Wet DBA geen boetes uitdeelt, kunnen zzp’ers wel te maken krijgen met een fikse extra kostenpost als de fiscus oordeelt dat zij geen zelfstandig ondernemer zijn. Die situatie is niet nieuw, maar een publicatie vorige week heeft wel geleid tot veel vragen bij vakbond FNV.
Het ministerie van Financiën publiceerde begin augustus een interne memo van de Belastingdienst naar aanleiding van een Wob-verzoek over de wet. Die memo dateert al van januari, maar website ZIPconomy berichtte er vorige week over. Opdrachtgevers krijgen tot 1 juli volgend jaar geen boete, maar zelfstandigen raken al wel fiscale voordelen kwijt als blijkt dat zij niet als ondernemer te kwalificeren waren. “Indien geconstateerd wordt dat er sprake is van een dienstbetrekking (in plaats van ondernemerschap) dan komen betrokken werkenden in een soort twilight zone terecht”, schrijft de site. “Vanwege het niet-handhaafbeleid richting opdrachtgevers komen ze niet in dienst van de opdrachtgever en krijgen niet de arbeidsrechtelijke en sociale verzekeringsvoordelen als werknemer, maar ook niet meer de fiscale voordelen als ondernemer. En dat kan nogal in de papieren lopen.”
Geen zelfstandig ondernemerschap betekent dat de betreffende inkomsten van winst uit onderneming verschuiven naar resultaat uit overige werkzaamheden. Dan is de zelfstandigenaftrek en de MBK-winstvrijstelling niet van toepassing.
Niets nieuws
Bij vakbond FNV komen van leden veel vragen binnen over de controle. “Van belang is te begrijpen dat de opschorting van de handhaving Wet DBA ziet op de loonheffing, niet op de inkomstenbelasting. Als de Belastingdienst een controle uitvoert en constateert dat er geen sprake is van zelfstandige beroepsuitoefening, dan wordt aan de opdrachtgever vanwege de opschorting van de handhaving van de Wet DBA geen loonheffing en/of boete opgelegd. Ook betrokkene krijgt geen naheffing/boete op de loonheffing”, legt FNV uit. Omdat pas bij de IB-aangifte wordt bepaald of iemand aanspraak kan maken op aftrekposten of vrijstellingen op grond van winst uit onderneming, wordt ook dan pas duidelijk of is voldaan aan het urencriterium. Voor een specifieke arbeidsrelatie kan de Belastingdienst oordelen dat er geen sprake was van zelfstandige beroepsuitoefening. “Als er dus sprake was van een grote opdracht die veel uren in beslag heeft genomen, dan kan de controle van de Belastingdienst tot gevolg hebben dat fiscale voordelen in gevaar komen. Let wel: dat was ook onder het ‘VAR-tijdperk’ al zo, dus wat dat betreft is er niets nieuws onder de zon.”