Staatssecretaris Snel (Financiën) legt de komende jaren bij de Belastingdienst de focus op het verbeteren van de vooringevulde aangifte voor particulieren. Ook staat een vooringevulde aangifte voor ZZP’ers op de planning. Hij schrijft dat in de Handhavingsbrief die uitleg geeft over de strategie van de Belastingdienst.
“De kern van de strategie van de Belastingdienst ligt in het zoveel mogelijk vooraf borgen van de juistheid van de aangifte. Voorkomen is ook hier immers beter en effectiever dan achteraf corrigeren. De laatste jaren is voor de doelgroep Particulieren de vooringevulde aangifte steeds belangrijker geworden. Het nalevingstekort voor deze doelgroep, zoals dat op basis van de steekproef particulieren elk jaar wordt geschat, is vanaf 2008 teruggelopen en bedraagt nu ongeveer € 0,6 mld over het laatst onderzochte belastingjaar 2014”, schrijft Snel in de brief.
Meeste nalevingstekorten bij zorgkosten
De afname is met name te danken aan de uitbreiding en verbetering van de vooringevulde aangifte. “Een belangrijk deel van dit nalevingstekort wordt overigens nog gecorrigeerd bij de behandeling van de aangifte.” Van de 8,3 miljoen aangiften over 2016 waren er 5,2 miljoen waarbij de vooraf ingevulde rubrieken volledig en juist waren. Snel wil laten onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om tot een uitbreiding van het aantal vooraf ingevulde gegevens voor de doelgroep Particulieren te komen. De grootste ‘nalevingstekorten’ treden op bij zorgkosten, waar 41% verkeerd wordt ingevuld in de aangifte, en resultaat uit overige werkzaamheden: daar gaat 24% al dan niet bewust de mist in.
MKB: fouten vaak door onkunde en slordigheid
Bij de doelgroep MKB wil Snel ook stappen zetten. Fiscaal dienstverleners zoals administratiekantoren, accountants en belastingadviseurs spelen een belangrijke rol in het borgen van de juistheid van de aangiften, geeft hij aan. “Samenwerking met hen, al dan niet in het kader van afspraken onder horizontaal toezicht, is een belangrijk onderdeel van de strategie voor deze doelgroep. Net als bij de doelgroep Particulieren hebben veel fouten in de aangiften te maken met onkunde en slordigheid, meer dan met onwil. Dat geldt vooral voor de 1,5 miljoen ondernemers in het Kleinbedrijf.” De staatssecretaris richt zich bij die doelgroep op het vergroten van gemak en eenvoud.
Vooraf ingevulde aangifte voor ZZP’ers
Onderdeel daarvan is een vorm van vooraf ingevulde aangiften voor ZZP’ers, geeft hij aan. “Automatisch ingevuld betekent daarbij dat de gegevens in de aangiften rechtstreeks ontleend worden aan de administratie van de ondernemer.” Daarvoor moet de de administratie gevoerd worden met gecertificeerde online software, waarbij er een rechtstreekse koppeling met de bankrekening van de ondernemer is. De fiscus begint in 2018 een pilot. “De verwachting is dat deze aanpak ertoe leidt dat het voeren van een administratie en het doen van aangiften voor zzp’ers veel gemakkelijker wordt en de kwaliteit van de aangiften toeneemt.”
Zoeken van balans
Daarnaast benoemt Snel een aantal dilemma’s, zoals het zoeken van de balans tussen het structureel vooraf voorkomen van fouten versus het achteraf corrigerend optreden en tussen de inzet van uitvoerende en toezichtstaken. “Een evenwichtig toezicht vraagt om het stellen van prioriteiten, gegeven de beschikbare capaciteit. Dit is altijd zo geweest. Naar mijn overtuiging is dit vraagstuk voor deze doelgroep er niet louter één van capaciteit. Ook bij een iets hogere bezetting blijven de afwegingen lastig en kan niet aan elke aangifte met een risico-indicatie aandacht worden gegeven.”
Bezwaren eenvoudiger afhandelen
Doelstelling is in elk geval om structureel de werklast te doen afnemen, zodat ruimte ontstaat om het toezicht te versterken. Behalve het verbeteren van de vooraf ingevulde aangifte moet dat gebeuren door het vereenvoudigen en via automatisering beter ondersteunen van de afhandeling van bezwaren. “Circa 75% van de bezwaren voor de doelgroep Particulieren betreft in feite aanvullingen op de eigen aangifte, die formeel echter als bezwaar worden gekwalificeerd en behandeld. Dit kan de nodige capaciteit vrijspelen ten behoeve van het toezicht.”
De totale belastinginkomsten worden voor 2018 geraamd op € 217,4 miljard. De fiscus heeft voor uitvoering en handhaven 28.000 fte beschikbaar. De grootste capaciteit vragen het MKB (6.600 fte), overige interne processen (5.800 fte) en de douane (4.600 fte).