Bijna 40 procent van de ZZP’ers in Nederland heeft zoveel aftrekposten dat ze geen inkomstenbelasting hoeven te betalen. Dat meldt de Volkskrant op basis van een door het CBS uitgevoerde analyse van de belastingaangiften van ZZP’ers over 2014.
Van de 849.000 ZZP’ers voor wie het ondernemerschap hun enige of belangrijkste bron van inkomsten was in 2014, zijn er 314.000* die geen inkomstenbelasting hoefden te betalen. Dit dankzij aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling.
Gelijke draagkracht
‘Dat 314.000 ZZP’ers geen inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen betalen, trekt het beginsel scheef dat mensen met gelijke draagkracht ook een gelijk bedrag aan belasting moeten betalen’, stelt emeritus hoogleraar fiscale economie Leo Stevens in de Volkskrant.
Solidariteit sociale stelsel onder druk
Zelfstandigen moeten zich, anders dan mensen in loondienst, zelf verzekeren tegen werkloosheid en ziekte. ‘Die hogere kosten zijn een argument voor het betalen van minder belasting – maar niet in de mate zoals nu het geval is,’ zegt de Leidse hoogleraar sociale en fiscale regelgeving Koen Caminada in dezelfde krant. Volgens de hoogleraar zet het belastingregime voor ZZP’ers de solidariteit in het sociale stelsel onder druk en “zuigt het werkgelegenheid aan in marginale baantjes waarin mensen onder het bestaansminimum kunnen komen”.
*Het betreft hier 314.000 individuen, geen huishoudens. Als de ZZP’er een partner heeft, betaalt deze waarschijnlijk wel inkomstenbelasting.