De belastingadvieswereld vindt dat de Europese Commissie te snel grijpt naar het strenge middel van een meldplicht voor intermediairs als fiscalisten, accountants, advocaten en notarissen, die voor hun cliënten fiscale constructies opzetten en aanprijzen.
De commissie wil na allerlei kwesties waarbij financiële dienstverleners particulieren en bedrijven helpen om belastingen te ontlopen strengere transparantieregels. Omdat belastingconstructies meestal grensoverschrijdend zijn, horen daar volgens de commissie ook internationale regels bij. Daarbij denkt de commissie aan het gebruik van verliezen om de verschuldigde belastingen te beperken, het gebruik van bijzondere fiscale gunstregimes, of het opzetten van constructies via landen die niet voldoen aan de internationale normen inzake goed bestuur. Het voorstel, dat is geformuleerd als een wijziging van de richtlijn betreffende administratieve samenwerking, zal ter raadpleging aan het Europees Parlement en ter goedkeuring aan de Raad worden voorgelegd. Daarna moet de meldingsplicht op 1 januari 2019 in werking treden. De EU-lidstaten zijn daarna gehouden elk kwartaal inlichtingen uit te wisselen.
Database
Eurocommissaris Pierre Moscovici zei ‘alle zeilen bij te willen zetten voor fiscale transparantie’. Hij wil dat nationale belastingdiensten over de informatie kunnen beschikken om fiscale transparantie te bevorderen en ‘agressieve fiscale planning’ tegen te gaan door professionals die daarbij helpen aan te pakken. ‘Ons voorstel zal de intermediairs die onze wetten naar de letter en naar de geest eerbiedigen, meer zekerheid bieden maar zal het zeer lastig maken voor wie dat niet doet. Stap voor stap werken we naar een eerlijkere belastingheffing in Europa.’ De commissie wil dat tussenpersonen structuren waarvan ze kunnen vermoeden of weten dat die op het randje zijn, officieel melden, waarna ze opgeslagen worden in een Europese database. De melding moet geschieden binnen vijf dagen. Volgens het voorstel moeten niet alleen intermediairs belastingontwijking melden, maar ook ondernemingen of particulieren aan wie het advies is verstrekt of die gebruik maken van constructies ter ontwijking van belasting. Fiscalisten merken op dat er te veel regelgeving komt, terwijl ongewenst gedrag met de huidige regels al kan worden bestreden. Ook dreigen er doublures. In het FD neemt Arjo van Eijsden van EY de Nederlandse Innnovatibox als voorbeeld. ‘Gebruik van d eInnovatiebox wordt in het algemeen al afgestemd met de Belastingdienst en uitgewisseld met andere belastingdiensten’, zegt hij.