MKB ondernemingen met een gerichte innovatievraag kunnen samen met een hogeschool tot en met 5 oktober een aanvraag indienen voor de RAAK-mkb subsidie. Deze subsidie is er op gericht om de kennisuitwisseling tussen groepen MKB-bedrijven en een hogeschool te verbeteren. Toe te kennen subsidiebedragen kunnen flink oplopen (maximaal € 300.000). Ondernemers die eerder een vergelijkbare subsidie hebben aangevraagd onder de RAAK-Pro regeling en die niet toegewezen hebben gekregen kunnen mogelijk wel gebruik maken van de RAAK-mkb regeling. Dit meldt subsidie-adviseur PNO.
Langetermijnsamenwerking
RAAK-mkb (Regionale Actie en Aandacht voor Kenniscirculatie) bevordert de samenwerking tussen MKB’s en hogescholen. Deze subsidie is bedoeld om onderzoek te stimuleren dat niet alleen leidt tot meer kennis, maar ook tot het benutten van deze kennis. Het MKB moet met de onderzoeksvraag komen. De onderzoeken worden in de netwerken van hogescholen en het MKB uitgevoerd. De RAAK-mkb subsidie kan oplopen tot het fikse bedrag van € 300.000. Daarmee is de subsidie zowel voor het MKB als de hogeschool interessant.
Voorwaarden
Om voor subsidie in aanmerking te komen, moet een consortium worden samengesteld dat bestaat uit ten minste regionale MKB’s of een vertegenwoordiger van het MKB zoals een intermediaire brancheorganisatie.
Nieuwe kans afgewezen RAAK-PRO
Een andere RAAK-subsidie, de RAAK-PRO, richt zich op het versterken van het praktijkgericht onderzoek aan hogescholen, in samenwerking met de beroepspraktijk, en op het intensiveren van de relaties met andere kennisinstellingen. Dit jaar is er geen indieningsronde voor RAAK-PRO. Heeft een onderneming/instelling vorig jaar zonder succes een RAAK-PRO aanvraag ingediend dan kan deze omgezet worden naar een RAAK-mkb aanvraag. Door een iets andere insteek te kiezen bestaat er een nieuwe kans om eerder geformuleerde onderzoeksvragen toch te laten onderzoeken. Subsidie-adviseur PNO stelt daarin een slagingspercentage van meer dan het dubbele van het marktgemiddelde te hebben.