De formerende partijen komen nog niet uit de aanpassing van het belastingstelsel. De belastinghervorming is een van de knelpunten in de formatie. Dat melden Haagse bronnen aan het FD.
De afgelopen maanden is achter de schermen door de partijen gewerkt aan een plan voor de aanpassing en vereenvoudiging van het Nederlandse belastingstelsel. Zo zou onder meer de ‘vlaktaks’ op de onderhandelingstafel liggen, geïnitieerd door CDA en ChristenUnie. Beide partijen willen een algemeen tarief voor de inkomstenbelasting van om en nabij de 37%. Dit percentage zou voor 90% van de belastingplichtigen moeten gaan gelden. De overige 10%, de topinkomens, zouden in de tweede tariefschijf van 49% vallen. Keerzijde van de vlaktaks is dat er bepaalde aftrekposten aangepast zullen worden, zoals de hypotheekrente en de zelfstandigenaftrek.
Raad van Economische Adviseurs
Geluiden over een vlaktaks worden al langer gehoord. In de jaren 80 en 90 werden al meerdere malen voorstellen voor een basisinkomen gedaan. In 2015 adviseerde de Raad van Economische Adviseurs (REA), een onafhankelijke raad ten dienste van de Tweede Kamer, te streven naar een belastingstelsel met een brede grondslag, alsmede één laag en uniform tarief. De REA adviseerde een tarief van 44%, met de kanttekening dat dit tarief eigenlijk nog te hoog was. Om het tarief omlaag te krijgen, stelde de raad voor om geleidelijk het inkomen van 65-plussers bij de heffingsgrondslag te betrekken en de hypotheekrenteaftrekregeling aan te passen. Tevens gaf de REA als mogelijkheid om de hypotheekschuld als een aftrekpost in box 3 onder te brengen.