Het regeerakkoord zorgt ervoor dat de Nederlandse huizenprijzen gaan stijgen. Dat stelt het Economisch Bureau van ING. Door hogere brutolonen en meer koopkracht voor huishoudens kunnen zij een hogere hypotheeklening krijgen en worden koopwoningen beter betaalbaar. De economen voorzien daarom een stijging van de huizenprijzen met 6% in 2018 en 4% in 2019.
De lonen gaan de komende jaren sterker stijgen door onder meer de hogere overheidsuitgaven en de btw-verhoging, die tot hogere looneisen zullen leiden. “Neveneffect hiervan is dat huizenkopers meer mogen lenen”, aldus het bureau. Dat geldt dan niet voor iedereen op de woningmarkt: “Vooral huizenkopers met een bruto-inkomen boven de € 60.000 mogen straks waarschijnlijk meer lenen. Zij kunnen in 2019 waarschijnlijk een hypotheek krijgen die zo’n € 5.000 hoger ligt dan zonder het regeerakkoord het geval zou zijn.”
Hogere lonen
Bepalend voor wat huizenkopers mogen lenen, zijn de normen van budgetinstituut Nibud. Het Nibud baseert zich daarbij op de contractloonstijgingen. Die bedragen de komende twee jaar 2,5% en 3,5%. “Vóór het regeerakkoord was dit met 2,2% (2018) en 2,4% (2019) duidelijk lager. Dit komt ten eerste doordat de regering de komende jaren méér uitgeeft. Deze overheidsuitgaven stimuleren de economie, waardoor de werkloosheid extra daalt en er meer opwaartse druk op de lonen ontstaat. Ten tweede zal de verhoging van het lage btw-tarief zorgen voor hogere prijzen. Werknemers zullen voor die hogere prijzen gecompenseerd willen worden en hun looneisen naar boven bijstellen.”
Beter betaalbaar
De betaalbaarheid van huizen verbetert volgens ING doordat de netto-inkomens van huishoudens sterker stijgen. “Bij gelijkblijvende nettolasten zorgt een stijgend inkomen voor een betere betaalbaarheid. Die verbeterende betaalbaarheid leidt er vervolgens toe dat huizenkopers bij gelijkblijvende omstandigheden meer willen bieden en heeft zo een opwaarts effect op huizenprijzen.”