Een arbeidsconflict bij belastingadvieskantoor KPMG Meijburg in 2016, achtervolgt de nieuwe minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus. Dat meldt de Volkskrant. De bedrijfstop van KPMG Meijburg wilde een goed presterende fiscalist lozen en arbeidsrechtadvocaat Grapperhaus adviseerde hen.
Grapperhaus, die toen nog bestuursvoorzitter was bij advocatenkantoor Allen& Overy werd er bij gehaald om het kantoor bij de kantonrechter bij te staan. De zaak werd al eerder breed uitgemeten in de publiciteit. Maar nieuw is dat er nu een tuchtzaak op stapel staat, waar ook Grapperhaus zich moet verantwoorden over zijn rol. Topfiscalist Karim Aachboun (foto) beschuldigt hem van misleiding van de rechter en schending van gedragsregels,
Vermogende cliënten
De affaire draait om een conflict tussen toenmalig bestuurslid Wiebe Cnossen en zijn college-fiscalisten Ad Aerts en Karim Aachboun. De laatste was in 2008 als trainee binnengehaald door Aerts en werd op het schild gehesen vanwege het binnenhalen van veel vermogende cliënten: vastgoedondernemers, grootaandeelhouders, familiebedrijven. Maar Cnossen ziet Aachboun niet zitten en wilde hem een slechte beoordeling geven. Uit de processtukken blijkt later dat Cnossen zich gepasseerd voelde door zijn medebestuurder.
Gebalde vuist
Dat succes Aachboun niet gegund was bleek op het moment dat Aerts zijn voormalige protégé veel lof toewuift tijdens een toespraak en hem promotie in het vooruitzicht stelt. Het conflict escaleert. Cnossen zou met gebalde vuist de kamer zijn ingestormd waar op dat moment Aerts en Aachboun zitten. De kwestie ontaardt in een machtsstrijd tussen Aerts en zijn medebestuurders. De eerste wordt een ‘koninklijk vertrek’ aangeboden, als hij Aachboun laat vallen. Dat weigert hij.
Foutje, sorry
Aerts stuurt een klacht met zes bijlagen naar het Gerechtshof in Den Haag, waar Meijburg-partner Valentijn van Noorle Jansen plaatsvervangend raadsheer is. Juist een rechter mag niet beïnvloeden en intimideren, vindt Aerts. Hij ontvangt een ontvangstbevestiging, die ook betrekking heeft op de bijlagen. Later laat de president van het Hof Leendert Verheij weten dat dit een foutje was en dat hij niet beschikt over de bijlagen. Op van Noorle Jansen valt niks aan te merken, aldus de rechtbankpresident.
Schadevergoeding
Dit oordeel wordt door Grapperhaus gebruikt tijdens de kantonrechterzaak. De rechtbankpresident zou ‘aan de hand van de stukken’ hebben besloten dat er geen sprake was van druk op Aerts, terwijl hij ook had laten weten dat hij geen stukken had gezien. Aachboun wint de zaak en KPMG Meijburg wordt flink over de vingers getikt. De oud-werkgever betaalt uiteindelijk een fikse schadevergoeding. Aachboun benadert later premier Mark Rutte om zich te beklagen over het optreden van Grapperhaus. Aachboun en zijn voormalige leermeester zijn inmiddels samen een advieskantoor begonnen op de Zuidas, TaXeCo.