De belastinginning is nog niet uit de gevarenzone, omdat de problemen bij de Belastingdienst nog lang niet voorbij zijn. De Commissie onderzoek Belastingdienst (CoB) stelde al eerder vast dat de dienst in de toekomst mogelijk belastingen niet kan innen vanwege de interne chaos. De commissie deed een aantal aanbevelingen, maar die zijn nog niet voldoende opgevolgd, is nu de conclusie. Volgens de CoB moet er vooral gewerkt worden aan een cultuurverandering binnen de organisatie. Zo moeten verschillende afdelingen ‘dezelfde taal leren spreken’, zodat de mensen die de dienst aansturen en de mensen die het werk moeten uitvoeren elkaar beter begrijpen.
Vertraagd of geannuleerd
de Commissie onderzoek Belastingdienst kreeg van het ministerie van Financiën de opdracht onderzoek te doen naar de besluitvorming binnen de dienst, naar aanleiding van een uit de hand gelopen vertrekregeling. Die regeling, waar 7800 medewerkers zich voor inschreven en waar uiteindelijk 5100 medewerkers gebruik van maken, brengt de continuïteit van een aantal vitale processen binnen de fiscus in gevaar, zoals dus het innen van de belastingen. Bovendien valt de vertrekregeling 66 miljoen euro duurder uit dan begroot.
Werk aan de winkel
Ook de Algemene Rekenkamer en de Belastingdienst zelf concludeerden al dat er nog veel werk aan de winkel is voordat de dienst de zaken op orde heeft. Zo is de dienst in 2015 begonnen met de zogeheten Investeringsagenda: die moest leiden tot modernisering van de ict en efficiëntere inning van belasting. Maar in oktober constateerde de Rekenkamer dat 60 procent van die projecten is vertraagd of geannuleerd.