Duizenden mkb-aangiften die door de Belastingdienst als risicovol zijn aangemerkt, worden door personeelsgebrek niet gecontroleerd. De fiscus wil de aangiften alsnog ongezien goedkeuren, maar weet niet hoeveel belastinggeld daarmee wordt misgelopen. Volgens dagblad Trouw gaat het om honderden miljoenen.
De krant heeft de hand weten te leggen op een intern document van de Belastingdienst. De stapel onbehandelde verdachte aangiften bestaat uit aangiften winstbelasting uit 2016 van voornamelijk midden- en kleinbedrijven. De fiscus merkt zelf aan welke aangiften extra gecontroleerd moeten worden. Eind vorig jaar lagen er nog 25.000 te controleren mkb-aangiften te wachten. Het zou gaan om ondernemers die geld lenen van hun eigen vennootschap, aangiften van stichtingen en verenigingen, en ondernemers die emigreren naar het buitenland.
90% ongezien akkoord
Bij de controle rijst een probleem: er zijn geen mensen beschikbaar die de controle kunnen uitvoeren. Daarom is de Belastingdienst van plan om 90% van de verdachte aangiften ongezien akkoord te verklaren. Volgens Trouw, dat zich baseert op gegevens van de Algemene Rekenkamer, loopt de schatkist zeker honderden miljoenen mis. Een onjuiste aangifte kan gemiddeld ruim € 10.000 extra opleveren.
‘Nooit alles gecontroleerd’
In 2015 en 2016 controleerde de Belastingdienst telkens rond de 25.000 aangiften winstbelasting van het mkb. Eenzelfde aantal was aanleiding voor een uitgebreider boekenonderzoek. Volgens de Rekenkamer controleert de fiscus vaker verdachte aangiften niet, maar dat zou tussen 2008 en 2011 maar 3% tot 7% zijn geweest. De Belastingdienst stelt tegenover het dagblad dat nooit 100% van alle risicovolle mkb-aangiften is gecontroleerd. Verder wordt gewezen op onderbezetting door de wel erg riante vertrekregeling die heeft gemaakt dat veel medewerkers opstappen, gekoppeld aan het groeiende aantal ondernemers.
Minder dossiers als verdacht aangemerkt
De aangiften uit 2016 moeten het veld ruimen omdat de werkvoorraad voor aangiften uit 2017 al begint op te lopen. De Belastingdienst geeft daarvan aan dat de risicoselectie al is aangepast: er worden dus minder dossiers als risicovol aangemerkt.
Bron: Trouw