D66-Kamerleden Verhoeven en Van Eijs willen opheldering over de berichtgeving van de Volkskrant dat bedrijven websites als MijnBelastingdienst hebben ontdekt als jachtgrond voor persoonlijke gegevens.
Met toestemming van de gebruiker halen bedrijven data op bij overheidsportalen als MijnBelastingdienst en MijnOverheid op, constateerde de krant onlangs. Het bedrijf Huurpaspoort werd daarbij als voorbeeld gebruikt. Dat jonge bedrijf wil een digitale brug vormen tussen huurders en verhuurders en doet dat onder andere met de app Ockto. Die app haalt persoonlijke gegevens en presenteert ze overzichtelijk. De gegevens komen uit de private domeinen die zijn opgezet voor de contacten met de overheid, van MijnOverheid en MijnBelastingdienst tot MijnUWV. Van de aangifte inkomstenbelasting, de schulden en bezittingen tot de samenstelling van het huishouden en de details van het arbeidscontract, het is er allemaal te vinden. De Autoriteit Persoonsgegevens meldde direct al ‘scherpe vragen’ te hebben over de methode.
Verhoeven en Van Eijs willen nu onder andere van de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Rechtsbescherming weten of bedrijven de data die zij ontvangen via MijnOverheid, MijnBelastingdienst of MijnUWV mogen doorverkopen aan derden of gebruikers voor advertenties en of de ministers dit een wenselijke situatie achten. Ook vragen de Kamerleden of de ministers van mening zijn ‘dat het controleren van dergelijke gevoelige gegevens ook middels een overheidsportal zou moeten kunnen geschieden, waardoor mensen de gegevens zelf niet hoeven te overhandigen, maar simpelweg gecontroleerd kan worden of iemand aan bepaalde (inkomens)eisen voldoet?’