Het DJ-duo W&W heeft erkend van 2015 tot en met 2017 verkeerde belastingaangiften te hebben gedaan. Zij waren betrokken in het al vijf jaar lopende strafrechtelijk onderzoek tegen ‘fiscalist van de sterren’ Frank B. en zijn klanten. Door een nabetaling en een boete van 50 procent wordt het onderzoek tegen het duo nu geseponeerd.
In hun belastingaangiften 2015-2017 stelden W&W (Willem van Hanegem, zoon van, en Ward van der Harst) niet in Nederland woonachtig te zijn en niet in Nederland belastingplichtig te zijn. Volgens de Belastingdienst en het OM klopte dat niet, omdat zij beiden een woning en een studio in Nederland tot hun beschikking hadden. Bovendien hadden ze familieleden in Nederland en kwamen zij na tournees telkens terug naar Nederland.
‘Kritischer moeten opstellen’
Het duo heeft nu toegegeven dat ze verkeerde aangiften hebben ingediend: ‘W&W heeft openheid van zaken gegeven en zijn met de Belastingdienst overeengekomen de verschuldigde inkomstenbelasting, vanaf 2015, alsmede een 50 procent-geldboete over het bedrag van deze verschuldigde inkomstenbelasting te betalen. De zaak is hiermee bestuursrechtelijk afgedaan. Het OM heeft daarop besloten het strafrechtelijk onderzoek tegen W&W te seponeren’, laat het OM weten. ‘W&W realiseren zich dat zij zich – achteraf bezien – kritischer hadden moeten opstellen en zorgvuldiger hadden moeten samenwerken met hun belastingadviseurs. Het duo realiseert zich ook dat zij de feiten, waarop de belastingaangiften werden gebaseerd, beter hadden moeten verifiëren. Tevens erkent het duo dat de in de belastingaangiften ingenomen stelling, dat zij sinds 2015 niet in Nederland woonachtig waren, onjuist was.’
Maatschappij moet worden geïnformeerd
Bij een efficiënte strafrechtspleging hoeft niet iedere fiscale strafzaak aan de rechtbank voorgelegd te worden, vindt Justitie. ‘Wel meent het OM dat de maatschappij geïnformeerd dient te worden over deze afdoening, vanuit preventief oogpunt. Gelet op al het bovenstaande, stelt het OM dat deze afdoening in deze strafzaak passend is.’
Meer DJ’s in het vizier
Ook DJ Afrojack kwam in beeld in het onderzoek naar Frank B., maar de zaak tegen hem is vorig jaar geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. In de kaartenbak van de fiscalist zat ook wereldster Tiësto, die naar de VS is verkast, maar daar tegen een torenhoge boete aanliep. Tiësto eist nu van B. een schadevergoeding van 18 miljoen euro.
De fiscalist zelf, die begin deze zomer onder zijn volledige naam in het FD zijn verhaal deed, is inmiddels uitgeleverd aan de VS.