Fiscale aftrekposten, vrijstelling en kortingen: het kost het rijk miljarden. Maar om hoeveel geld het precies gaat, is niet duidelijk. Dat blijkt uit het ‘Rapport Zicht op belastingverlichtende regelingen’ dat 1 februari werd gepubliceerd door de rekenkamer.
De rekenkamer onderzocht welke beleidsdoelen worden nagestreefd met de fiscale regelingen, welk financieel belang ermee is gemoeid en waar de ministeriële verantwoordelijkheden liggen.
Belastingfaciliteiten onder de loep
Voor het onderzoek legde de Rekenkamer 213 ‘belastingfaciliteiten’ onder de loep, waarvan er 179 het gedrag van belastingplichtigen moeten beïnvloeden. Van de helft daarvan blijkt onduidelijk of ze werken en hoeveel kosten ermee gemoeid zijn. Van deze 213 ‘belastingfaciliteiten’ geven er 34 invulling aan het koopkracht-, inkomens- en vermogensbeleid, maar ook daarvan ontbreekt grotendeels het zicht op kosten en effectiviteit. Oftewel, van ruim de helft van alle fiscale regelingen zijn resultaat en kosten niet bekend. Daardoor is ook het bedrag dat het Rijk derft aan belasting onbekend.
Voor 113 onderzochte fiscale regelingen heeft de Algemene Rekenkamer 97,6 miljard euro aan gederfde belastinginkomsten gevonden. Van nog eens 71 belastingregelingen is de omvang echter onbekend gebleken en van 29 belastingregelingen was slechts een schatting beschikbaar.
Parlement geen totaalbeeld
Het mag duidelijk zijn dat de Rekenkamer concludeert dat het parlement momenteel geen periodiek geactualiseerd totaalbeeld heeft van de fiscale regelingen in Nederland die de belastingontvangsten beperken.