De Belastingdienst heeft aan bijna 229.000 mensen die geen voorlopige aangifte hebben gedaan een voorlopige aanslag opgelegd. Dat antwoordt staatssecretaris Wiebes (Financiën) op Kamervragen van CDA-lid Omtzigt.
Het gaat vooral om mensen met meerdere dienstbetrekkingen en/of inkomen in box 3. Vorig jaar kregen 171.000 belastingplichtigen een voorlopige aanslag in de bus; het jaar ervoor waren er 500.000 ‘aanslagen zonder aangifte’. Gemiddeld bedraagt de aanslag € 2.374. “Andere redenen om over 2017 een voorlopige aanslag op te leggen zonder dat een aangifte is gedaan zijn bijvoorbeeld het voor het eerst behalen van winst of een resultaat uit overige werkzaamheden of ontvangen van alimentatie.”
Pay as you earn
Omtzigt wilde weten of Wiebes het ook belangrijk vindt om duidelijk te communiceren aan mensen die geen voorlopige aanslag verwachten. “De positieve voorlopige aanslag is bedoeld om aan te kondigen dat men gedurende het jaar moet gaan afdragen in plaats van achteraf bij de definitieve aanslag. Het beleid is er namelijk op gericht om waar mogelijk het pay as you earn-principe toe te passen”, schrijft Wiebes. “Zo wordt voorkomen dat belastingplichtigen pas het volgende jaar, bij de definitieve aanslag, geconfronteerd worden met de fiscale gevolgen. Door deze systematiek betaalt de belastingplichtige belasting op het moment dat hij de inkomsten geniet waarover deze belasting berekend wordt. Doordat de Belastingdienst steeds actuelere gegevens heeft, lukt dit in toenemende mate. Ook op de website is aangegeven dat burgers ongevraagd een voorlopige aanslag 2017 kunnen ontvangen omdat de Belastingdienst werkt met steeds actuelere gegevens.”
Nieuwe tekst volgend jaar
De tekst op de voorlopige aanslag wordt aangepast zodat duidelijk wordt dat het machtigen van de Belastingdienst tot automatische incasso en daarmee betaling in termijnen de standaard is. Die wijziging gaat in bij de voorlopige aanslag voor 2018. “De VA2017 kon niet meer tijdig daarop worden aangepast.”