De Kamer probeert al tijden meer zicht te krijgen op afspraken die de Belastingdienst maakt met multinationals, maar dat is grotendeels tevergeefs. Met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) wist Jan Vleggeert, universitair hoofddocent belastingrecht aan de Universiteit Leiden, te bewerkstelligen dat een reeks ambtelijke documenten over de zogeheten belastingrulings zijn vrijgegeven. Dat staat donderdag in FD. De Kamer gaat erover in debat.
De inhoud van deze belastingrulings is voor de Kamer aanleiding om demissionair staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën aan de tand te voelen over een praktijk die door de toegenomen aandacht voor belastingontwijking in een kwaad daglicht is komen te staan.
Volgens Vleggeert moet Wiebes in ieder geval drie vragen beantwoorden:
- Zijn rulings met de Belastingdienst wel geldig als het bedrijf waarmee ze zijn gemaakt die niet heeft gedeeld met de fiscus in zijn moederland?
- Welke alternatieven voor belastingontwijking via Nederland stellen ambtenaren van Financiën voor als vanaf 2019 een populaire Nederlandse ontwijkingsroute wordt afgesloten?
- Zijn de rulings zoals die naar voren komen uit de stukken maatschappelijk wenselijk?
In zijn antwoord op schriftelijke vragen van de Tweede Kamer schrijft Wiebes dat de Belastingdienst wetten uitvoert, maar dat de beoordeling van de maatschappelijke wenselijkheid niet bij de Belastingdienst ligt. Volgens Vleggeert beantwoordt hij daarmee de vraag niet.
De Tweede Kamer debatteert donderdagavond over de vrijgegeven documenten.