Steeds meer zelfstandigen zetten hun eenmanszaak om in een BV, stelt adviesbureau VRB. Zij sorteren daarmee volgens het bureau voor op fiscale wijzigingen en de gevolgen van de wet DBA.
De mogelijke afschaffing de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling brengt ruim 1 miljoen zelfstandigen in de knel, aldus VRB. “Dankzij die plannen lijkt er een einde te komen aan de eenmanszaak als rechtsvorm. Ooit is de zelfstandigenaftrek in het leven geroepen om voor pensioenopbouw en arbeidsongeschiktheidsverzekering te zorgen. Er zijn echter maar weinig ZZP’ers die het geld hier ook écht voor gebruiken. Hierdoor is de concurrentie met de gewone werknemer te groot.”
Win-win
Er gaat zeker iets veranderen aan de fiscale voordelen voor ZZP’ers, zegt VRB. Het wijst ook op de wet DBA, die tienduizenden zzp’ers opdrachten heeft gekost. VRB is zelf gespecialiseerd in het opzetten van BV’s voor zelfstandigen, waarbij de BV als payroll-onderneming optreedt. De zelfstandige is dan in loondienst bij zijn eigen bedrijf. “Een win-winsituatie”, volgens VRB-directeur Pim van Rijswijk. “De wet DBA knelt in deze situatie helemaal niet meer. Bovendien zijn de zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling dan niet meer van toepassing. In plaats daarvan kan de BV gebruikmaken van verschillende aftrekposten voor de vennootschapsbelasting. Ook de persoonlijke aansprakelijkheid vervalt wanneer er sprake is van een BV.”
Opmars aantal BV’s
Volgens onderzoek van ZP Facts, een samenwerking tussen kennisbemiddelaar HeadFirst en de Universiteit van Tilburg, koos vorig jaar 31,5% van de ZZP’ers voor de BV als ondernemingsvorm. Dat percentage groeit door een stijging van de uurtarieven; vanaf een winst van € 150.000 per jaar is een BV een interessante optie. Tot 2008 koos jaarlijks 40% van de ZZP’ers voor een BV, maar daarna daalde het percentage tot 20%.
Schermen met goedkeuringsverklaring
Stichting ZZP Nederland is niet enthousiast over de eenmans-BV. Volgens een onderzoek zou meer dan een op de drie ZZP’ers door bemiddelaars benaderd zijn om deel te nemen aan payroll- en BV-constructies. “Men wordt werknemer van een BV met verplichtingen aan de bemiddelaar, die voor veel geld ‘ontzorgt’, terwijl de werkgevers- en werknemerslasten voor rekening van de ex-ondernemer komen. Het is onbegrijpelijk, dat deze bemiddelaars ook nog kunnen schermen met een goedkeuringsverklaring van de Belastingdienst.”