Een belastingplichtige in de EU kan een boete krijgen als hij weigert inlichtingen te verstrekken die de fiscus van zijn land wil doorgeven aan een buitenlandse belastingdienst.
De belastingplichtige kan in zo’n geval de zaak voorleggen aan de nationale rechter. Deze kan dan toetsen of de buitenlandse belastingdienst om de desbetreffende inlichtingen mag vragen. De rechter zal dan toetsen of de buitenlandse fiscus de desbetreffende informatie mag opvragen en of terecht een boete is opgelegd. Voor het opvragen van informatie en het opleggen van een boete is in ieder geval vereist dat sprake is van een verwacht belang van de informatie voor de buitenlandse belastingdienst. De mogelijkheid van toetsing van een inlichtingenverzoek van een buitenlandse fiscus blijkt uit een arrest van het Hof van Justitie van de EU.
Geen bronheffing
Het hof kreeg prejudiciële vragen naar aanleiding van de volgende zaak. Een Luxemburgse vennootschap had dividend ontvangen van een Frans dochterbedrijf. Op het dividend was geen bronheffing ingehouden. De Franse fiscus wilde weten of dit terecht was en verzocht de Luxemburgse belastingdienst om nadere inlichtingen. Toen de Luxemburgse inspecteur de informatie opvroeg bij de vennootschap, wilde de vennootschap slechts een deel van de gegevens verstrekken. De Luxemburgse belastingdienst legde de vennootschap daarom een boete op.
Handvest grondrechten EU
De Luxemburgse vennootschap begon een beroepsprocedure. Het hof oordeelde dat de vennootschap een beroep kon doen op het Handvest van de grondrechten van de EU. Dat handvest moet aldus worden uitgelegd dat de rechter van de aangezochte lidstaat in het kader van de uitoefening van zijn rechterlijk toezicht toegang moet hebben tot het inlichtingenverzoek dat door de verzoekende lidstaat aan de aangezochte lidstaat is gericht.
Bron: Taxence