Volgens de stichting Renteswapschadeclaim dreigen veel MKB’ers een vergoeding mis te lopen voor in het verleden afgesloten rentederivaten of renteswaps. Zes banken zijn bezig met een omvangrijke compensatieregeling voor deze producten, die de ondernemers veel geld kostten omdat de rente daalde. Daar waren ze niet goed voor gewaarschuwd. Gedupeerden moeten zich voor eind deze maand melden, maar veel MKB’ers hebben dat nog niet gedaan.
Veel ondernemers weten niet dat ze in sommige gevallen zelf in actie moeten komen om een vergoeding te krijgen, zo stelt de stichting. Die onwetendheid duurt voort doordat banken veel tijd nodig hebben om compensatievoorstellen te doen aan hun klanten. Wie tussentijds een rentederivaat heeft afgekocht, aangepast of heeft overgeheveld naar een andere bank, moet zich zelf melden voor een compensatie. Dat zou bij 2.000 ondernemers het geval zijn, schat Renteswapschadeclaim.
Banken zouden wel soepel omgaan met de deadline van 30 september, zo laat de derivatencommissie weten. Die heeft het kader voor de compensatieregeling ontwikkeld. Die soepelheid betreft alleen situaties waarin het compensatieproces bij de bank zelf vertraging oploopt.
Zorgplicht
Het gerechtshof Amsterdam oordeelde onlangs nog dat de Rabobank niet als redelijk handelend en bekwaam adviseur heeft gehandeld bij verkoop van een renteswap aan een ondernemer. Die had een renteswap gekocht waarbij de looptijd van de renteswap langer was dan de onderliggende lening. Daarmee was ‘overhedge’ ontstaan: voor het bedrag dat boven de lening uitkwam, geldt dan dat er sprake is van een speculatief product. In tegenstelling tot de bank oordeelde het hof dat het beleggingsrisico dan niet bij de ondernemer moet liggen. De Rabobank had de ondernemer moeten beschermen tegen die overhedge en heeft daarmee de zorgplicht geschonden.
Bron: De Telegraaf