Ondernemingen met meerdere bedrijven in Nederland dreigen meer winstbelasting te moeten betalen, ook al heeft het nieuwe kabinet belastingverlaging in het vooruitzicht gesteld.
Dat is een gevolg van de reparatiewetgeving die het demissionaire kabinet op de valreep heeft aangekondigd. De reparatiemaatregelen zouden met terugwerkende kracht op 25 oktober 2017 in werking moeten treden.
Europees arrest
Het kabinet loopt vooruit op een mogelijk arrest van het Hof van Justitie van de EU, dat een gat in de opbrengst van de vennootschapsbelasting slaat. De Advocaat-Generaal van het Hof van Justitie van de EU heeft opgemerkt dat de Nederlandse wet discrimineert bij een specifieke beperking van renteaftrek tussen de fiscale eenheid en grensoverschrijdende concernleningen binnen de Europese Unie. Volgens hem mag Nederland de ‘antiwinstdrainagemaatregel’ niet toepassen op transacties rond een buitenlandse vennootschap als binnen een fiscale eenheid de renteaftrek niet wordt beperkt.
Belastinglek
Er kan een flink belastinglek ontstaan als het Hof het advies van de A-G overneemt. Nederland loopt dan structureel enkele honderden miljoenen euro’s per jaar mis, schrijft demissionair staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën aan de Tweede Kamer. Hij vreest dat vennootschapsbelastingplichtigen zich uitsluitend zullen beroepen op bepaalde voordelen van de fiscale eenheid, zonder de nadelen te accepteren.
Antiwinstdrainagemaatregel
Het toekennen van de voordelen van de fiscale eenheid in buitenlandse situaties ziet Wiebes niet als oplossing. ‘Niets doen of het in buitenlandse situaties toekennen van de voordelen van de fiscale eenheid is dan geen reële optie’, aldus de afzwaaiende staatssecretaris in een Kamerbrief. ‘Een negatieve uitspraak in deze zaak zal naar verwachting tot gevolg hebben dat uitholling van de Nederlandse belastinggrondslag door internationaal opererende bedrijven wordt vergemakkelijkt, waarbij de structurele derving zou kunnen oplopen tot enkele honderden miljoenen euro’s per jaar. Voor nu nog openstaande belastingaanslagen over het verleden kan de incidentele derving in het slechtste geval oplopen tot ongeveer 400 miljoen euro’s. Deze incidentele derving is bij een negatieve uitspraak niet te voorkomen omdat de wetgeving met spoedreparatiemaatregelen niet tot een datum vóór de publicatie van de aankondiging daarvan kan terugwerken. De gevolgen voor de toekomst kunnen nog wel worden beperkt.’
Geen fiscale eenheid
Deze reparatiewetgeving zal erop neerkomen dat bij de toepassing van diverse antimisbruikmaatregelen men moet doen alsof er geen fiscale eenheid is. Het gaat daarbij om de antiwinstdrainagemaatregel, de aftrekbeperking van de bovenmatige deelnemingsrente, bepaalde begrenzingen aan de deelnemingsvrijstelling en de beperking van de verliesverrekening bij een grote belangenwijziging. Dit beperkt de mogelijkheden voor moeder- en dochterbedrijven in Nederland om verliezen te verrekenen, rente af te trekken en vrijstelling van winstbelasting te claimen bij deelnemingen. Deze mogelijkheden bestaan voor verbonden bedrijven die een fiscale eenheid vormen.