De 35 rijke economieën die deel uitmaken van het Oeso-gebied hebben de belastingdruk verder opgevoerd. Sinds het crisisjaar 2009 is dat jaarlijks het geval geweest, schrijft het FD op basis van een overzicht van de OESO. Het Parijse instituut houdt deze gegevens al sinds 1965 bij.
De gemiddelde belastingdruk in de OESO is in 2016 uitgekomen op 34,4% van het Bruto Binnenlands Product. Nog nooit was de belastingdruk zo hoog, volgens de OESO. Er is sprake van voortdurende geleidelijke stijgingen, vanaf het niveau van 25% in 1965. De OESO geeft geen waardeoordeel over de (on)wenselijkheid van groeiende belastingdruk. Ook worden er geen aanbevelingen gedaan. De organisatie publiceert deze overzichten om te kunnen vergelijken.
Nederland
Nederland heeft altijd een relatief hoge belastingdruk gekend. Die steeg van 30,9% van het BBP in 1965 tot 38,8% vorig jaar. Na de crisis is dit gemiddeld voor Nederland opgelopen met 2,8 procentpunt, vanaf 36,0% in 2012. Het op orde brengen van de begroting door de vorige regering is dus samen gegaan met een flinke verhoging van de belastingdruk, is de conclusie. Tussen de verschillende OESO-landen bestaan flinke verschillen in hoogte van de belastingdruk. Zo heeft Mexico de tarieven de afgelopen tien jaar flink opgeschroefd, maar blijft de druk met 17,2% over 2016 verreweg het laagst van alle OESO-landen. De VS zitten met 26% in 2016 ruimschoots onder het gemiddelde. Denemarken is koploper.