Belgen en Duitsers zullen vanaf 2019 minder snel de grens oversteken om in Nederland te gaan werken. Zij moeten dan meer moeite doen om aanspraak te maken op de heffingskortingen in de Nederlandse inkomstenbelasting. Dat benadeelt niet alleen de grensarbeiders maar pakt ook slecht uit voor Nederlandse werkgevers. De Belgische vakbond ACV heeft daarvoor gewaarschuwd.
Volgens vakbondsbestuurder Jos Poukens pakt deze wijziging slecht uit voor zowel grensarbeiders als Nederlandse werkgevers. Hij begrijpt niet waarom de Nederlandse regering een ‘extra drempel’ opwerpt, terwijl de Europese Unie juist probeert grensarbeid te vergemakkelijken. De grensarbeiders zijn hoofdzakelijk EU-ingezetenen, onder wie circa 80.000 Belgen en Duitsers. Het kabinet wil heffingskortingen in de inkomstenbelasting voor buitenlandse belastingplichtigen beperken. De Tweede Kamer is al akkoord met het voorstel, de Eerste kamer debatteert dinsdag over de fiscale plannen van het kabinet. Vooral werknemers met een lager inkomen worden naar verluidt getroffen door de maatregel, vanwege de inkomensafhankelijkheid van de kortingen. Zo zou een Belg die €20.000 netto verdient, in 2019 maandelijks zo’n €50 inleveren.
Meer moeite doen
De Tweede Kamer heeft al ingestemd met de wetswijziging die ertoe leidt dat deze buitenlanders vanaf 2019 meer moeite moeten doen om hun heffingskortingen te krijgen. Alleen de Eerste Kamer, die dinsdag debatteert over de fiscale plannen van het kabinet, kan nog een stokje voor wijziging steken. Buitenlandse belastingplichtigen krijgen nu nog dezelfde heffingskortingen als Nederlanders. Naast de algemene heffingskorting en de arbeidskorting zijn dat de jongerengehandicaptenkorting, de ouderenkorting en de alleenstaande ouderenkorting. Belasting waarvan achteraf blijkt dat die niet is ingehouden door werkgevers of een uitkeringsinstantie, moeten die alsnog betalen. Het kabinet wil deze regel omdraaien. Met uitzondering van de arbeidskorting krijgen buitenlandse belastingplichtigen geen heffingskortingen meer tenzij zij daar expliciet om vragen. Dat kan door in Nederland aangifte inkomstenbelasting te doen.