Als het aan minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ligt, wordt het straks mogelijk bij pensionering het opgebouwde pensioenvermogen deels ineens te laten uitkeren. Het is een van de opties waar hij met belanghebbenden over wil praten in de aanloop naar een nieuw pensioenstelsel. Dat staat in zijn Kamerbrief ‘Naar een nieuwe balans op de arbeidsmarkt’. Hij gaat daarin ook in op de regelgeving rondom zzp’ers.
Het nieuwe kabinet heeft haast met de hervorming van het pensioenstelsel. Over enkele maanden moeten daar al afspraken over zijn gemaakt. “De vernieuwing van het stelsel moet ervoor zorgen dat transparanter wordt wat je als deelnemer hebt opgebouwd en dat herverdeling via de doorsneesystematiek verdwijnt. Het wordt ook makkelijker om keuzemogelijkheden te introduceren en voor zzp’ers om mee te doen in het stelsel. Zo onderzoekt het kabinet de mogelijkheid om bij pensionering een deel van het pensioenvermogen als bedrag ineens op te nemen.” Koolmees wil wel vasthouden aan collectieve uitvoering om de kosten laag te houden, risicodeling om levenslange uitkeringen mogelijk te maken en de verplichtstelling om het aantal werknemers dat pensioen opbouwt zo groot mogelijk te houden.
Ondernemersovereenkomst voor zzp’ers
Koolmees wil ook praten over het wettelijk vastleggen van zelfstandig ondernemerschap, bijvoorbeeld via de invoering van een ondernemersovereenkomst. De kloof tussen vaste en flexibele medewerkers moet kleiner worden, aldus de minister. Bij vaste contracten moeten de mogelijkheden voor een proeftijd worden verruimd en een zogeheten cumulatiegrond moet ervoor zorgen dat de drempel voor ontslag niet te hoog komt te liggen. Het wetsvoorstel dat onder meer compensatie regelt voor de transitievergoeding bij ontslag van langdurig zieke werknemers wordt versneld opgepakt. De compensatie geldt voor transitievergoedingen die vanaf 1 juli 2015 zijn betaald. “Ik vind het van belang om zo snel mogelijk een einde te maken aan de onzekerheid over deze maatregel voor werkgevers én werknemers, en daarmee aan de praktijk van slapende dienstverbanden.”
Webmodule opdrachtgeversverklaring
Op het gebied van zzp’ers staat de opdrachtgeversverklaring op de planning. Die kan worden opgesteld via een nog te ontwikkelen webmodule. “In die webmodule zal het gezagscriterium, als onderdeel van de arbeidsovereenkomst, zo veel mogelijk worden verduidelijkt. Daarmee heeft de opdrachtgever zekerheid over het (niet) verschuldigd zijn van loonbelasting en premies werknemersverzekeringen zolang inderdaad wordt gewerkt conform ingevulde antwoorden in de webmodule.”
Andere toetsing gezag
Per 1 januari 2020 moeten ook andere maatregelen in werking treden die schijnzelfstandigheid aan de onderkant van de arbeidsmarkt voorkomen en professionals aan de bovenkant meer ruimte geven. “Naast het verduidelijken van het gezagscriterium ten behoeve van de webmodule zal het kabinet de wet zo aanpassen dat gezag voortaan meer getoetst wordt op basis van materiële in plaats van formele omstandigheden.”