De Belastingdienst van Amsterdam moet de methode aanpassen waarmee zij de erfpachtcorrectie voor woningen berekent. Het verschil tussen de waarde van een huis op eigen grond en een woning op grond in erfpacht blijkt minder groot dan de gemeente veronderstelt, heeft de belastingrechter geoordeeld in een beroepsprocedure.
De WOZ-waardes van de meeste woningen op erfpacht in Amsterdam zijn over 2017 te hoog vastgesteld. Volgens de rechter kwam de Belastingdienst voor waardebepalingen van woningen op erfpacht bij vergelijkbare panden steeds op te hoge WOZ-waardes uitkwam. Peter van Gool, hoogleraar vastgoedeconomie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), zegt in het Parool dat de uitspraak verstrekkend is. Hij heeft gevolgen voor onroerendgoedbelasting over 2018 van Amsterdammers met panden op erfpacht. Dat kan om huizen gaan, maar ook om kantoor- en winkelpanden. Ook voor de 250 erfpachters die bezwaar tegen de WOZ-waardes aantekenden moet Amsterdam nieuwe berekeningen maken.
Vergelijkbare woningen
Aanleiding is een beroep dat de eigenaar van een woning op IJburg aantekende tegen de WOZ-waarde over 2017. Die berekende de gemeente naar aanleiding van de erfpachtrechten van vergelijkbare woningen in de omgeving. Omdat bij de WOZ-waarde moet worden uitgegaan van ‘vol eigendom’ van de grond, verhoogt de gemeente dat met een bedrag voor het ‘bloot eigendom’, het eigendomsrecht dat zij zelf heeft. Volgens de rechter schat de gemeente echter het eigen aandeel consequent te hoog in. De WOZ-waarde van de woning van €900.000 werd met €10.000 verlaagd.