Als het gaat om belastingheffing in een digitaliserende economie moet Nederland aansluiting zoeken bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Europese voorstellen voor een digital service tax (DST) zijn niet de goede weg. Dat stelden MKB-Nederland en VNO-NCW onlangs tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer.
Fysieke aanwezigheid
Winstbelasting is nu vooral gebaseerd op de fysieke aanwezigheid van bedrijven. In een digitaliserende economie kan dat betekenen dat in landen met een grote consumentenmarkt er ondanks een grote digitale aanwezigheid van bedrijven relatief weinig winstbelasting wordt afgedragen. Het internationale belastingstelsel past volgens de ondernemers niet meer bij de digitaliserende economie, die soms tot gevolg heeft dat in landen met een grote consumentenmarkt er ondanks een grote digitale aanwezigheid van bedrijven relatief weinig winstbelasting wordt afgedragen. De discussie moet zich richten op de vraag hoe de winstbelasting wordt verdeeld over landen, betogen de belangenbehartigers.
Dubbele belasting
‘De huidige praktijk is dat landen individueel extra omzetbelastingen opleggen aan digitale bedrijven, maar dat leidt tot dubbele belasting. Ook de Europese DST is volgens ondernemersorganisaties is om die reden niet de juiste oplossing. En dubbele belasting raakt alle bedrijven want de voortsnellende digitalisering raakt alle sectoren.’
Mondiale oplossing
Landen moeten het eens worden over aanpassing van het internationale systeem. Dat betekent wel een verschuiving van winstbelasting naar landen met een grote thuismarkt. Kleinere landen die relatief veel hoogwaardige technologie exporteren, zoals Nederland, verliezen waarschijnlijk grondslag voor belasting. Volgens MKB-Nederland en VNO-NCW moet Nederland alle energie richten op consensus via de OESO, waar met 127 landen wordt gewerkt aan een duurzame oplossing.
Bron: MKB-Nederland