De regelingen voor de SPUK en BOSA 2020 zijn gepubliceerd. De regelingen dienen sinds dit jaar ter vervanging van het recht op BTW-aftrek voor gemeenten (Specifieke Uitkering Stimulering Sport, SPUK) en stichtingen en verenigingen (de Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties, BOSA). Sinds 1 januari 2019 is de BTW-sportvrijstelling verruimd, waardoor de BTW-aftrek verviel.
De belangrijkste aandachtspunten en wijzigingen van zowel de SPUK als de BOSA worden door Taxnavigator benoemd.
SPUK:
- De aanvraagtermijn is gewijzigd van vóór 1 juni naar vóór 1 maart 2020 (boekjaar).
- Verduidelijkt is dat de activiteiten slechts eenmaal voor financiering in aanmerking komen. Of wel op grond van de BOSA dan wel op grond van de SPUK.
- Sportbedrijven die aan de eisen voldoen die in beleidsregels zijn gesteld kunnen jaarlijks kiezen tussen de BOSA of voor SPUK via de SPUK-aanvraag van de gemeente. De keus geldt voor het sportbedrijf als geheel. Het is dus niet mogelijk om op kostenpostenniveau een optimale verdeling tussen de beide regelingen toe te passen.
- Het budget voor 2020 bedraagt € 178.000.000.
- De betaling van het voorschot vindt in één keer plaats.
- Sommige sportbedrijven voldoen niet letterlijk aan de eisen die in de beleidsregels zijn gesteld om gebruik te kunnen maken van de SPUK-aanvraag van de gemeente. Naar de geest van de regeling voldoen de desbetreffende sportbedrijven wel. De desbetreffende sportbedrijven kunnen de statuten aanpassen of kunnen met DUS-I afstemmen dat het sportbedrijf gebruik kan maken van de bijzondere regeling voor sportbedrijven om gebruik te maken van de gemeentelijke SPUK-aanvraag.
BOSA:
- Verduidelijkt is dat alleen amateursportorganisaties in aanmerking komen voor subsidie.
- Dubbelfinanciering met de SPUK is niet mogelijk.
- De ‘standaard’ subsidie blijft 20%.
- De top subsidie is verlaagd van 15% naar 10%.
- Bijlage 1 is gewijzigd. In de categorieën energiebesparing en toegankelijkheid zijn, afgezien van tekstuele aanpassingen, een aantal maatregelen verwijderd en nieuwe maatregelen toegevoegd. Dit is gedaan op basis van de ervaringen van het afgelopen jaar, de ontwikkelingen in de techniek en is gekeken naar welke maatregelen wel en niet aansluiten bij de wensen van de aanvrager. Daarnaast is een derde categorie toegevoegd: circulair. Deze categorie bevat maatregelen die CO2 besparen doordat ze bijdragen aan een circulaire economie.
- Activiteiten moeten binnen 9 maanden na toekenning subsidie starten
- Bevoorschotting en nabetaling zijn aangepast.
Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr.dr. J.J.P. Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl.