Er komen in 2022 een aantal wijzigingen in de WBSO-wetgeving, meldt staatssecretaris Keijzer in een Kamerbrief. Zo moet het aanvragen van de fiscale innovatieregeling flexibeler en eenvoudiger worden en kunnen bedrijven het WBSO-voordeel sneller verrekenen. Het beschikbare budget voor de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) in 2022 bedraagt € 1.336 miljoen.
Wijzigingen
Voor 2022 zijn onder andere de volgende wijzigingen in de WBSO-wetgeving opgenomen:
- Het aanvraagproces wordt flexibeler en eenvoudiger.
- De manier van verrekenen verandert, waardoor bedrijven het WBSO-voordeel sneller kunnen verrekenen met minder administratieve lasten.
- Het wordt duidelijker dat bedrijven alleen kosten en uitgaven kunnen mededelen waarvoor in 2022 (en later) een S&O-verklaring is afgegeven.
Voordeelpercentages en -bedragen
In 2021 verhoogde het kabinet de voordeelpercentages van de WBSO om het speur- en ontwikkelingswerk (S&O) op peil te houden gedurende de coronacrisis. Uit onderzoek blijkt dat de coronacrisis weinig invloed lijkt te hebben op de hoeveelheid S&O die bedrijven uitvoeren. Daarom verlengt het kabinet deze crisismaatregelen niet.
Bedrijven kunnen het voordeel van de WBSO verrekenen via de belastingaangifte. Ook in 2022 gelden 2 schijven met een verschillend voordeelpercentage. Voor startende bedrijven geldt een hoger percentage in de 1e schijf.
- Tarief 1e schijf: 32%
- Tarief 1e schijf starters: 40%
- Grens 1e schijf S&O-(loon)kosten: € 350.000
- Tarief 2e schijf: 16%
Voor zelfstandig ondernemers (zzp’ers) die minimaal 500 onderzoeksuren per jaar maken, is er een vaste aftrek. Startende zelfstandig ondernemers ontvangen daarnaast extra aftrek. De exacte bedragen voor zelfstandigen worden eind 2021 bekend gemaakt.
Kamerbrief over Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) in 2022