Wanneer ben je eigenlijk ondernemer voor de inkomstenbelasting? U kent het riedeltje wel: een combinatie van kapitaal en arbeid met het oogmerk om winst te behalen et cetera. Het voordeel is ook bekend: een korting op het inkomstenbelastingtarief en vooral de zelfstandigenaftrek. Kruist u automatisch het vinkje zelfstandigenaftrek aan in de aangifte, of kijkt u bij starters ook kritisch of er wel sprake is van ondernemerschap? Dit zou in deze zaak wel handig zijn geweest, denk ik.
In deze zaak gaat het om iemand die december 2009 vanuit een werkloosheidssituatie een onderneming start. Hij gaat autoaccessoires verkopen. Het lot is hem gunstig gezind, want al na negen maanden krijgt hij een dienstbetrekking elders. Dit is maar goed ook, want hij weet – ondanks meer dan 33.000 (!) zakelijke kilometers, slechts aan één partij accessoires ter waarde van iets meer dan € 500 te verkopen. Vanwege een concurrentiebeding bij zijn nieuwe baas laat hij zijn ondernemingsactiviteiten er even bij zitten. Maar ook nadat hij een jaar later helaas weer op straat komt te staan, blijft de onderneming op de plank liggen.
Wel/niet zelfstandigenaftrek
Bij de aangifte 2010 maakt hij aanspraak op de zelfstandigenaftrek en andere ondernemersvoordelen. De inspecteur is kritisch: is er wel sprake van fiscaal ondernemerschap? Deze vraag wordt vaak gesteld in verliessituaties zoals hier. In dergelijke gevallen is het aan de ondernemer om te laten zien dat hij objectief gezien in de toekomst voordeel zou kunnen verwachten. Hoewel meer ondernemers vanuit een verliessituatie starten, is hier wel wat meer voor nodig dan het ingeschreven (blijven) staan bij de Kamer van Koophandel. Wanneer – zoals in dit geval – in de jaren daarna geen ondernemersactiviteiten kunnen worden laten gezien, en men bovendien geen bedrijfsplan of andere onderbouwingen kan laten zien, zal u de uitspraak niet verbazen: de ondernemer is volgens de rechter geen ondernemer en kan dus fluiten naar zijn aftrekposten.
Heleen Elbert