Volgens demissionair staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën berust veel kritiek op Horizontaal Toezicht op ‘indianenverhalen’. Ondernemingen die een overeenkomst hebben met de fiscus over hun belastingen, maken minder fouten in hun aangiftes dan bedrijven die niet zo’n convenant hebben, blijkt uit onderzoek.
‘De bereidheid om de regels na te leven is groter naarmate de relatie met de Belastingdienst hechter wordt’, zegt Wiebes in een toelichting op het onderzoek dat hij dinsdag naar de Tweede Kamer stuurde. In totaal werden 350 belastingplichtige bedrijven en instellingen onderzocht, met een vragenlijst en een volledig boekenonderzoek. De uitkomst is dat horizontaal toezicht geen effect heeft op de naleving van de omzetbelastingregels en dat het een positieve invloed op de loonheffing en de vennootschapsbelasting (VpB), zij het dat die bescheiden is. Het onderzoek werd intern uitgevoerd en extern getoetst en begeleid. De onderzochte bedrijven en instellingen werden getrokken uit de 9000 grote ondernemingen in Nederland. De tachtig grootste Nederlandse ondernemingen vielen daar niet onder, wegens de complexiteit van dit boekenonderzoek.
Slordigheden
Meer dan de helft van de organisaties maakte op jaarbasis ten minste één fout in de aangiftes voor BTW, loonheffing en VpB. Hoewel daar flinke uitschieters bij zitten — met één correctie op de vpb-grondslag van €57 mln en bijna 30% correcties van meer dan €250.000 — zijn de meeste fouten volgens het onderzoek toe te schrijven aan slordigheden. De belangrijkste oorzaak voor fouten is de omvang of de complexiteit van een onderneming. Ondernemingen die individuele afspraken hebben met de fiscus maken minder fouten.Uit de enquête blijkt dat ondernemingen met een convenant meer waarde hechten aan intern fiscaal beheer dan bedrijven zonder. Zij beweren zich bij het bepalen van hun fiscale strategie niet meer of minder te laten leiden door die overeenkomst dan collega-bedrijven. Volgens d0e Belastingdienst zijn bedrijven minder geneigd gebruik te maken van slimmigheden als ze op goede voet staan met de dienst.