De Nederlandse economie groeit dit jaar met bijna 2,5%, verwacht het Economisch Bureau van ABN Amro. Parallel aan de groei neemt het aantal faillissementen af. In de eerste helft van 2017 is het aantal faillissementen van bedrijven ten opzichte van de eerste helft van 2016 met 22% gedaald tot 2.107.
Per duizend bedrijven gaan 2,8 ondernemingen failliet: ruim onder het niveau van voor de crisis, toen de faillissementsgraad op 4 lag. Dat komt door de sterke groei van het aantal ZZP’ers, aldus ABN Amro: “Belangrijkste oorzaak is de groei van het aantal bedrijven met één werkzame persoon. Die bedrijven zijn over het algemeen minder kapitaalintensief. Het aantal faillissementen is bij deze bedrijven daarom aanzienlijk lager. De faillissementsgraad voor de hele populatie bedrijven en instellingen valt daardoor aanzienlijk lager uit dan voor de crisis.”
Stabilisatie
Niet overal daalt het aantal faillietverklaringen: in de autoretail, horeca en technologie, media en telecom zijn meer bedrijven bankroet gegaan. “In absolute zin gaat het echter om kleine stijgingen. De term stabilisatie pas daarom beter bij deze sectoren.” In de voedingsmiddelenbranche gingen bijna de helft meer bedrijven failliet. Die stijging vertekent volgens ABN Amro doordat het om relatief weinig bedrijven gaat. “De eerste helft van 2017 bleef bijvoorbeeld ook 55% onder de piek uit 2013.”
Brexit en rente
De analisten van de bank verwachten ook volgend jaar weinig faillissementen. Wel zijn er twee onzekere factoren: de Brexit, die impact zal hebben op bedrijven die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk, en de verwachte stijging van de korte rente door het stapsgewijs afbouwen van obligatieaankopen door de Europese Centrale Bank. “Voor bedrijven met een relatief zwakke financiële positie kan een (her)financiering dan aanzienlijk duurder uitpakken. De kans bestaat dat bedrijven hierdoor in problemen komen.”