Het plan van Frankrijk om een aparte belasting in te voeren voor internetbedrijven als Google, Facebook en Apple valt niet goed bij alle EU-lidstaten. EU-voorzitter Estland stelt zelfs voor uit te gaan van nieuwe internationale afspraken over de verdeling van winstbelasting in de digitale economie.
De EU-ministers van Financiën buigen zich vrijdag en zaterdag tijdens een vergadering in Tallinn over de vraag hoe zij ervoor kunnen zorgen dat Amerikaanse internetbedrijven meer belasting in Europa gaan betalen over de winsten die zij hier behalen. De Fransen spreken van de ‘Gafa-belasting’, naar de Amerikaanse technologiebedrijven Google, Apple, Facebook en Amazon. Duitsland, Italië en Spanje zouden voor het Franse voorstel zijn. De belasting heet ook wel ‘egalisatiebelasting’.
Aanpassing regels
Gastland Estland wil aanpassing van de huidige regels voor de verdeling van de winst- oftewel vennootschapsbelasting over de landen waarin multinationals actief zijn. Fiscalisten zien zo’n plan belastingtechnisch ook meer zitten. Hogere belastingafdrachten van Amerikaanse internetgiganten laten dan wel langer op zich wachten, waarschuwen zij. Het demissionaire kabinet in Den Haag heeft nog geen standpunt ingenomen over het Franse plan.
OESO
Ter voorbereiding van de informele bijeenkomst in Tallinn schrijft het kabinet aan de Tweede Kamer de gevolgen van de digitale economie voor de belastingen in EU-verband te willen bespreken. Het kabinet geeft tegelijk aan dat het de voorkeur geeft aan de OESO als gremium voor discussie over he tonderwerp. In de OESO praten ook de Verenigde Staten mee. De EU en haar lidstaten spannen zich al langer in om veelal Amerikaanse internetbedrijven meer ‘egalisatiebelasting’ in Europa te laten betalen.