De Belastingdienst wijst erop dat de inkeerregeling voor zwartspaarders op 1 januari afloopt. Wie volgend jaar niet eerder opgegeven buitenlands vermogen meldt, riskeert strafrechtelijke vervolging.
Staatssecretaris Wiebes (Financiën) maakte in juli bekend dat de inkeerregeling per 1 januari 2018 wordt afgeschaft. De afschaffing is opgenomen in het Belastingplan 2018. Mensen dit jaar nog hun niet opgegeven buitenlands vermogen opgeven bij de Belastingdienst. Wie vrijwillig ‘inkeert’, voorkomt strafrechtelijke vervolging voor het plegen van een fiscaal delict. “Bovendien heeft inkeren een matigende werking op de boete. Bij vrijwillig melden bedraagt de boete 120%. Bij niet-vrijwillig melden bedraagt de boete maximaal 300%.”
De huidige inkeerregeling geldt voor aangiften die vóór 1 januari 2018 zijn gedaan of hadden moeten zijn gedaan. “Belastingplichtigen riskeren vanaf 2018 strafrechtelijke vervolging, ongeacht of zij zich vrijwillig melden.”
Zeventien jaar inkeerregeling
De inkeerregeling leverde de afgelopen jaren meldingen op van ruim 12.500 zwartspaarders, die € 665 mln aan belasting en boetes hebben betaald (stand per eind 2015). De regeling is in 2001 ingevoerd en kende aanvankelijk geen boete; die is pas in 2010 ingevoerd. Het oorspronkelijke boetepercentage van 15% is in de jaren erna enkele malen verdubbeld. In 2013-2014 gold een tijdelijke versoepeling, waarbij de boete tijdelijk is vervallen.