Een op de vijf rulings met grote bedrijven wordt bij de Belastingdienst niet bekeken door het speciale rulingteam dat daarvoor bedoeld is. Vooral voor aftrek van rentebetalingen en de innovatiebox wordt meestal de fiscale standaardroute afgesneden, meldt Trouw.
De fiscus gaat 4.000 afspraken met bedrijven onderzoeken. Zeker 800 daarvan zijn niet voorgelegd aan het speciale controleteam. Dat bevestigt Financiën aan het dagblad, dat eerder al meldde dat multinational Procter & Gamble 676 miljoen dollar geruisloos kon stallen op de Kaaimaneilanden. Die actie was door een lokale belastinginspecteur goedgekeurd. De rulings die niet langs het controleteam zijn gegaan, betreffen onder meer afspraken over de aftrek van rentebetalingen aan het buitenland en de innovatiebox. Bedrijven blijken steeds meer inkomsten fiscaal gunstig onder de noemer innovatiebox te boeken. Vooral grote bedrijven hebben daar profijt van en de staatskas mist door de innovatiebox
€ 1,7 miljard aan inkomsten.
Eigen vlees keuren
Het eigen onderzoek door de Belastingdienst stuit op kritiek van emeritus hoogleraar belastingrecht Richard Happé. “Waarom nemen ze niet een gepensioneerde rechter of onafhankelijke wetenschapper? Nu kun je niet uitsluiten dat er een discussie komt over de slager die zijn eigen vlees keurt.” Happé wijst ook op de trip die premier Rutte maakte naar Silicon Valley. Leden van het rulingteam waren mee om het Nederlandse belastingklimaat te promoten.
Morele grenzen
De hoogleraar vindt zoeken naar de fiscaal gunstigste weg geen probleem, maar ziet wel morele grenzen bij de geest van de wet. “De geest is de context, de bedoeling van een wet. Sommige grote ondernemingen en hun fiscalisten negeren die doelbewust. Zij passen constructies toe die daarmee in strijd zijn en doen dat met het doel hun belastingafdracht te minimaliseren. Zij onttrekken zich, en dat is de tweede grens, aan hun fiscale fair share.”
Happé ziet een fundamenteel verschil tussen multinationals en de gemiddelde belastingbetaler, die veel minder mogelijkheden heeft om zijn belastingdruk te minimaliseren. “Stel, je koopt als financiële instelling een vliegtuig. Dan kun je het juridisch eigendom in Japan zetten en het economisch eigendom in Nederland. De kosten kun je dan zowel in Japan als in Nederland afschrijven. Probeer dat maar eens met je hypotheekrente.”